Валежите в страната постепенно ще спират

За днес и утре няма обявен код за опасни метеорологични явления

Валежите в страната постепенно ще спират
Автор: Стилиян Гребеничарски

Националният институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките съобщава, че валежите в Северна и Източна България постепенно ще спират през днешния ден. Най-дълго те ще продължат в Североизточните райони на страната.

За днес и утре няма обявени кодове за опасни метеорологични явления за цялата страна. Температурите ще са между 2 и 6 градуса в Дунавската равнина и 7 и 12 градуса в останалата част от страната, в София – до 8 градуса. В Югозападна България облачността ще започне да се разкъсва.

В същото време обстановката в засегнатите от обилните дъждове и високите нива на реки райони се нормализира. Продължава работата по отводняването на подстанцията в Гълъбово, а рано тази сутрин от областната управа на Стара Загора съобщиха, че подаването на електричество в града и селата в региона е възстановено.

Усложнена се очаква да остане ситуацията в Елхово през следващите две денонощия. Там нивата на р. Тунджа са надвишили четириметровия критичен праг - 425 см. и заплашват част от сградите в града. На този етап са залети паркът, няколко улици и дворни места. Кметът на Елхово съобщи пред агенция Фокус, че от Язовир „Жребчево“ се изпускат по около 150 кубика на секунда. Той определи ситуацията като „тежка, но под контрол“. Няколко семейства са се преместили временно при роднини, а за около 100 други има готовност за евакуация.

Коментари: 0