Републиканец е новият сенатор от Луизиана

Балотажът затвърди мнозинството на партията в Сената и негативните нагласи срещу Барак Обама

Републиканец е новият сенатор от Луизиана
Автор: Стилиян Гребеничарски

Републиканецът Бил Касиди спечели битката на балотажа за сенаторската позиция от щата Луизиана, съобщава The Financial Times.

Победата над досегашния сенатор Мери Ландрю дойде сравнително лесно, а социологическите проучвания даваха значителна преднина за Касиди още от началото на деня. До балотаж се стигна, след като на 4 ноември нито един от двамата не успя да прескочи 50-процентната бариера на доверие.

Гласуването в Луизиана допълни двете основни тенденции откроили се по време на последната изборна кампания - разочарованието и недоволството срещу президента Барак Обама на национално ниво и загубата на влияние на Републиканците в традиционно силните южни щати. С победата си Касиди затвърди превъзходството на „слоновете“. След вот в тридесет и шест щата, Републиканците добавиха нови девет сенатора в камарата и по този начин взеха мнозинство за първи път от 2007 г. – 54 срещу 44 за Демократите и двама независими, които симпатизират на демократите. Преди изборите съотношението бе в полза на партията на Обама – 53 към 45.

Ландрю е ветеран с 18-годишен опит в Сената и час от едно от най-популярните политически семейства в Луизиана. Тя бе последният представител на Републиканците в Сената от „Дълбокия юг“, след като мнозина от белите представители на работническата класа обърнаха гръб на партията в регион считан за нейна крепост в миналото.

Вчерашният резултат е до голяма степен очакван, след като ръководството на Демократите отдавна оттегли активната си подкрепа за Ландрю. Предизборният щаб на партията прекрати финансирането на телевизионни реклами между двата тура и тя нямаше как да разполага с ресурси, конкурентни на противника си. Това я провокира да нарече действието на своите съпартийци „оставяне на войник на бойното поле“.

Ландрю не само не успя да обърне негативните нагласи срещу президента Обама, но и пострада от опитите си в последния момент да убеди Сената да даде подкрепата си за мащабния проект за тръбопровод Keystone. В крайна сметка проектът на стойност 7 млрд. щатски долара, който трябваше да свърже южните щати с Канада не успя да намери достатъчно поддръжници и на този етап изглежда провален.  

Коментари: 0