Вълна от протести в Германия срещу реформите на авторското право в ЕС

Новата Директива се придвижва напред бавно, но сигурно

Вълна от протести в Германия срещу реформите на авторското право в ЕС

Снимка: Pexels

Подетите от Европейския съюз (ЕС) реформи в областта на авторското право предизвикаха бурни дебати, най-вече заради спорните членове 11 и 13. Правителствата в Блока вече одобриха споразумението, но развоят на събитията провокира обществени демонстрации. В Германия се надигна вълна на недоволство заради директивата, като демонстрациите в страната зачестиха, предава БНТ. 

В Берлин 3500 души демонстрираха в събота, но и снощи спонтанно се събраха 2000 души пред централната на консервативния Християндемократичен съюз. В Кьолн за три седмици протестираха три пъти. Несъгласието си изразиха и в Мюнхен, и във Франкфурт, и в Щутгарт. 

Спорните членове в Директивата са 11-и и 13-и. Първият цели да регулира използването на цифрови ресурси, които вече са публични, като застави страните да сключват договорни отношения. Вторият пък предвижда въвеждането на специални филтри, които да следят за качване на авторско съдържание – филтри, които обаче са далеч от съвършени.

Опасенията са, че интернет в сегашния му вид ще изчезне, ако в бъдеще в YouTube например ще могат да се качват само видео файлове с гарантирани права.  „Ние смятаме за правилно, да се защитава авторското право, но не на всяка цена. Обсъжданото въвеждане на филтри е прекалено и в малка степен се грижи за правата на творците, а повече за интересите на големите медийни концерни”, коментира Маркус Бекедал, съорганизатор на протеста в Берлин.

Недоволството в Германия се фокусира срещу управляващите християндемократи като членове на най-голямата - Европейска народна партия. Демонстрантите се опасяват, че Европарламентът ще изтегли по-напред гласуването на оспорваната реформа, преди 23 март, за когато се готви демонстрация.

Коментари: 0