Въпреки провала си Google още има амбиции при „умните“ очила

Гигантът придоби компанията North

Въпреки провала си Google още има амбиции при „умните“ очила

Снимка: Google

Въпреки неуспеха на собствения ѝ проект за интелигентни очила – Google Glass, които така и не стигнаха до масовия пазар, Google очевидно не се отказва от амбициите си в сферата. Сега гигантът е придобил компания за такъв тип смарт устройства, съобщава BBC. 

Става дума за основаната през 2012 г. в Канада компания North, чието първо поколение „умни“ очила се нарича Focals. 

Старши вицепрезидент на Google за устройства и услуги Рич Остерлох написа: „Ние вървим към бъдеще, където полезността е навсякъде около вас, където всичките ви устройства просто работят заедно и технологията избледнява на заден план“.

Според слуховете Apple и Samsung също имат планове в посока смарт очила, докато отделът Oculus на Facebook се стреми да развие масовия пазар на виртуална реалност.

Focals разполагат с компютърене процесор, батерия и Bluetooth Модул. Базовият чифт струва 599 долара, а с рецепта за диоптерна леща – с още 200 долара отгоре. 

Според анализатора на CCS Insight Лео Геби интелигентните очила на North все още имат нужда от подобрения, но все пак представляват „кристална топка“ за това как технологията може да се развива.

Що се отнася до Google Glass – той описва проекта като „скандален“. „Но може би продуктът просто изпревари своето време“, добавя Геби. Анализаторът смята, че „умните“ очила може и да изиграят своята революционна роля в света на технологиите. „И много услуги на Google, като Maps, биха синхронизират перфектно с правилния хардуер.“

Очакванията са, че конкуренцията в сферата ще претърпи бурно развитие през следващите няколко години. Така че Google може и да са направили важна стратегическа стъпка. 
Коментари: 0