Въпрос за $90 трилиона: Как да върнем хората на работа?

Световната икономика изживява най-тежкия шок от Голямата депресия насам

Въпрос за $90 трилиона: Как да върнем хората на работа?

Снимка: Pixels

3941 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Най-обсъжданият въпрос от Рим до Вашингтон е как да се облекчат мерките за борба с разпространението на пандемията от коронавируса, за да може световната икономика, която се оценява на 90 трлн. долара, да се върне към нормалния си ритъм. Най-трудното в този план е да не се предизвика втора вълна на COVID-19, която да доведе до ново блокиране на цели държави и още по-големи щети за бизнеса, пише Bloobmerg.

Когато се разрази пандемията от Испанския грип през 1918 г., светът преживя 3 вълни на заразяване преди окончателно да се справи със здравната криза. Днес някои правителства предприемат смели действия и въпреки страха Китай отмени извънредното положение, продължало повече от месец. Вече дори град Ухан, от който тръгна заразата, не е блокиран.

В САЩ президентът Доналд Тръмп все по-често споменава, че хората скоро ще се върнат на работните си места. Австрия, Дания и Норвегия намаляват мерките от следващата седмица, а Италия чака статистиката да се успокои, защото плановете ѝ за възстановяване вече са на масата въпреки челната ѝ позиция в класацията за най-много смъртни случай от COVID-19.

Докато лидерите се подготвят да се справят с втората фаза на пандемията, а именно постепенното възобновяване на икономиката, рискът става все по-голям, а компромисите - по-необходими. Самолетите, които не са летели от седмици, разрушените вериги на доставки, фалиралите фабрики и милионите безработни стоят в основата на най-тежкия финансов шок от Голямата депресия насам.

Глобалната икономика дълго време ще се възстановява от здравната криза, а за съжаление няма план, по който правителствата да са единодушни, че ще гарантира бързото стабилизиране на икономическите показатели, особено когато се има предвид, че рискът за живота на хората остава.

„Трябва някак да се върнем към нормалния ритъм. Не можем да удължаваме извънредното положение в продължение на 20 месеца“, заяви Майкъл Остерхолм, директор на Центъра за инфекциозни заболявания към University of Minnesota. „Ако последваме примера на Ухан и всички се върнат на работа, това означава да заложим здравето им на карта. Ако позволим на вируса да се върне, ще унищожим здравната система и икономиката“, коментира професорът.

Поетапно намаляване на мерките

Здравните специалисти в САЩ, включително и бившият комисар на Агенцията по храните и лекарствата Скот Готлиб, призовават за междинен етап, в който училищата и предприятията да се върнат към нормалното изпълнение на дейността си, но публичните мероприятия да останат забранени. Хората ще бъдат задължени да спазват дистанция един от друг, а представителите на рискови групи ще останат под карантина. Ако случаите започнат да нарастват отново, мерките ще бъдат затегнати.

Австрия планира подобен подход. Малки магазини ще отворят в понеделник, а от 1 май ще ги последват и останалите търговци, коментира канцлерът Себастиан Курц. Дания и Норвегия също планират постепенно да намалят ограниченията, започвайки с подновяването на учебния процес.

Подкрепи Economic.bg