Варна има „синя зона“ от днес

Плащането ще става с есемес, с мобилно приложение и в брой – в магазинчета и заведения

Варна има „синя зона“ от днес
924 ~ 1 мин. четене

Синя зона във Варна влиза в действие от днес. Това заявиха от общинската администрация в града. Плащането за паркиране в работните дни в морската ни столица ще става по 3 начина – с мобилно приложение, с есемес и в брой – в магазинчета и заведения. Цената е 1 лв. на час, но е възможно да се паркира само по три часа в обособената зона. Ако след три часа колата не е махната от зоната, ще й бъдат поставени скоби, а след 19 ч. – вдигната с паяк.

Обособените места в карето между бул. "Христо Ботев", бул. "Мария Луиза", бул. "Осми приморски полк", бул. "Цар Освободител", бул. "Приморски" и ул. "Девня" са 2603, а работното време на зоната е от 9 ч. до 19 ч. Първият месец (т.е до 12 август) е гратисен и при констатиране на неплатена такса на автомобила няма да му бъде поставяна скоба. Служители ще раздават брошури на варненци и гостите на града, за да информират за правилата при паркиране в синя зона.

Целта на въвеждането на платеното паркиране в центъра на Варна е както и в останалите големи градове – да се освободи центърът от огромния брой автомобили, които заради летния туристически сезон отчитат стабилен ръст.

5% от паркоместата са предвидени за хора с увреждания. Те ще имат право на 3-часов безплатен престой.

Подкрепи Economic.bg