Върнете си контрола върху вашите финанси с iuvo

Към края на 2017 г. през iuvo са привлечени около 6.5 млн. евро

Върнете си контрола върху вашите финанси с iuvo
1568 ~ 3 мин. четене
IUVO GROUP OU е естонска финтех компания за peer-to-peer кредитиране, която навлезе на българския пазар през aвгуст 2016 г. Фирмата започна да оперира в България с цел да тества и валидира своя бизнес модел и маркетинговата си стратегия като предостави на клиентите си модерна алтернатива на традиционните спестовни и инвестиционни инструменти.

Iuvo е платформа, която свързва директно инвеститори и небанкови финансови институции (кредитни оригинатори), създавайки възможност за инвеститорите да генерират до 15% годишна доходност, а оригинаторите да разполагат с гъвкав метод за финансиране на дейността си. Всеки кредит, листнат в iuvo, идва със 100% гаранция за обратно изкупуване. Тя представлява договор между финансовата институция и инвеститора, където оригинаторът се задължава да изплати обратно на 100% всяка инвестиция, направена по кредит, който не се обслужва за повече от 60 дни. Също така оригинаторът е задължен да запази 30% от стойността на всеки кредит, който листва на платформата. Това означава, че рискът продължава да се споделя между двете страни, а не се прехвърля на потребителите на платформата. Отличните предложения на компанията не свършват дотук. Iuvo работи с някои от най-успешните кредитни институции на Балканския полуостров, което осигурява разнообразно предлагане на заеми и ликвидност на платформата.

В проектирането и реализацията на платформата са комбинирани солидни финансови и технологични познания. Екипът, който стои зад iuvo, е млад, знаещ и силно мотивиран да изпълни мисията си - да промени начина, по който хората спестяват и инвестират парите си и да върне контрола на потребителите.

Историята на iuvo започва през лятото на 2016 г. с амбицията да се развие до един от лидерите на пазара за peer-to-peer кредитиране в Европа. Със силното вярване, че съществува неразработена възможност, управленският екип се подготвя за амбициозната мисия да представи иновативна инвестиционна възможност за инвеститорите в България. Iuvo има летящ старт. За първия месец компанията привлича първите си клиенти, които инвестират над 100 хил. евро.

Бърз поглед напред към края на 2017 година: през iuvo са привлечени около 6.5 млн. евро. Инвеститорите варират от различни страни, като България, Германия, Испания, Обединеното Кралство, Русия, Португалия, Франция и много други. Растежът и данните, събрани от екипа, показват, че България е много успешен пазар с добър потенциал и инвеститорите от страната не отстъпват на тези от Западна Европа.


Със среден ръст от 34% на месечна база, компанията търси възможности за още по-сериозно навлизане на всички европейски пазари. Iuvo вече предлага пълно обслужване на клиентите на английски, български, немски, като се очаква списъкът да се увеличава. Също така платформата работи, за да осигури още партньорства с кредитни институции в Европа, което да осигури още по-добри нива на ликвидност и възвращаемост. В момента iuvo си партнира с две от най-успешните кредитни компании в България - Easy Credit и Viva Credit. Също така Iuvo е партньор с една от най-перспективните фирми за кредитиране в Румъния - iCredit.

Със сериозния си растеж досега и с амбициозния си план да бъде една от най-бързо развиващите се компании за peer-to-peer кредитиране в Европа в следващите пет години, iuvo е решен да върне контрола на клиентите си върху тяхното финансово бъдеще.

Текстът е част от книгата "Успешните компании" 2018.
Подкрепи Economic.bg