Въвеждат електронни паспорти в Африка

Жителите ще могат да се движат свободно

Въвеждат електронни паспорти в Африка
Образец на африкански електронен паспорт бе представен в Руанда вчера. Той ще позволи на жителите на континента да се придвижват свободно в Африка. 

Предвижда се въвеждането на новите паспорти да премахне визите между държавите в Африка до 2020 г. и да ускори процеса на интеграция, както и облекчаването на движението на стоки и услуги.

В столицата Руанда стартира поредна работна среща на върха на Африканския съюз. Лидери на над 50 страни ще вземат участие в нея, като те ще бъдат и първите притежатели на новите паспорти. 

Те ще бъдат достъпни веднага и за външните министри на страните и за постоянните представители на Афганистанския съюз, най-голямата междуправителствена организация в Африка, предаде ТААС.

Проектът за издаване на нови паспорти в Африка е важна част от големия план за действие на Африканския съюз. Той е известен с името "Дневен ред 2063". Стратегията цели да осигури използване използване потенциала на Африка за по-добър живот на жителите на континента. 

Очаква се африканските страни да ратифицират протоколите и да приемат необходимите закони, които ще позволят масовото издаване на африканските паспорти. 


Коментари: 0