Възходът на мечките беляза борсите в четвъртък

Търговската война между САЩ и Китай изнервя инвеститорите

Възходът на мечките беляза борсите в четвъртък

Снимка: Pixabay

Сесията в четвъртък беше поредната, белязана от възхода на мечките. Dow Jones отбеляза осми пореден ден на загуби, след като изтри почти 200 пункта или 0.8% от стойността си. Напрежението около търговската война между САЩ и Китай изнерви инвеститорите и Caterpillar и Boeing изгубиха респективно 2.5% и 1.5% от пазарната си капитализация именно заради големия си дял търговия отвъд океана. Също така това поведе и  технологичния NASDAQ надолу с 0.88%, след като предходния ден отбеляза рекордни стойности. Широкият S&P 500 се раздели с 0.63%, а енергийният сектор – с 1.9%. Сред водещите губещи бяха Intel, Amazon и Alphabet. Акциите на онлайн гиганта Amazon спаднаха с повече от процент след като съдът реши, че САЩ могат да принуждават онлайн потребителите да плащат данък върху продажните. Автомобилният сектор също не беше подминат от пониженията. General Motors, Ford Motor и Fiat Chrysler се понижиха с повече от 1.5%. 

В Европа краят на сесията също беше белязан със спадове, породени от предстоящото решение на ОПЕК. Френският САС се понижи с 1.05%, а немският DAX – с 1.44%. Британският FTSE пък изгуби 0.94% от стойността си. По-рано през деня Английската централна банка очаквано запази лихвените проценти непроменени основно заради несигурността на икономиката. Цените на петрола се понижиха, след като на срещата на ОПЕК стана ясно, че производителките на петрол са близо до постигане на общо решение за увеличаване на добива на ценната суровина. 

Среща на Опек

Продължава и днес срещата на министрите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и други големи страни производителки във Виена, на която среща ще преразгледат сегашното споразумение за добив на петрол. Очаква се решението да бъде за увеличение на добива.

Canon – Седмична

През 2006 една акция на Canon е струвала близо 60 долара, докато най-близкото дъно е през 2016 при около 27 долара. След достигнатите 40 долара в началото на годината последва нов спад, като очакваме той да продължи до около 30 долара, след което отново да последва поскъпване. Възможно е влизане в дълга позиция с дългосрочна цел от 40-45 долара на акция. 

USD/CHF – 6 часова 

След успешния пробив на линията на съпротива миналата седмица, в момента се наблюдава спад в котировките. Очакваме той да продължи, след което отново да има слабо повишение. Смятаме, че е подходящо влизане в къса позиция до достигане на нива от 0.9850-0.9860.

Natural Gas – 6 часова 

От края на март насам е сформиран възходящ канал на природния газ. Цената варира, но не излиза от границите на канала и в момента се намира над 50-периодната подвижна средна. Индикаторът Стохастик ни кара да смятаме, че ще има ново краткосрочно понижение, след което ще последва поскъпване до 3.090-3.100.

NASDAQ - Дневна 

NASDAQ бавно, но сигурно успя да изтрие загубите, реализирани през февруари и март, и достигна нов връх. Движението му е възходящо, подкрепено е от възхода на технологичните гиганти и е над 50-дневната средна ЕМА. Може да последва слаб и краткосрочен спад, който да се използва за влизане в дълга позиция.  

...

Коментари: 0