Възможна е нова кибератака през следващите дни

Телефоните с по-стара версия на Windows също са застрашени

Възможна е нова кибератака през следващите дни
540 ~ 1 мин. четене

Експерти по киберсигурност  са притеснени от разширяването на хакерската атака с вируса WannaCry, който вече доведе до 200 хил. пострадали потребители в над 150 държави. Мащабът на хакерските действия може да ескалира в неясна посока, а под риск са изложени компютрите на големи компании в Европа, Америка и Азия, както и стотици хиляди потребители.

Бившият шеф на американското национално разузнаване Джеймс Клапър каза, че мащабите на глобалната кибератака може да се увеличат днес, когато хората се върнат на работа и включат компютрите си. Клапър, който бе директор на разузнавателните служби на САЩ по времето на Барак Обама, каза, че става дума за "много, много сериозен проблем". Пред телевизия ABC Клапър заяви, че очаква в бъдеще подобни атаки все по-често да създават проблеми.

Всеки, който използва операционна система, която не е обновена, е потенциална жертва на кибератака. Вирусът напада компютри със стари версии на операционната система Windows. В момента, в който компютърът ни е заразен, файловете ни се криптират, съобщават експерти по киберсигурност. Появява се съобщение на екрана, че срещу заплащане системата ще бъде отключена. Използва се и протокол за споделяне на информация и компютрите в мрежа могат бързо да бъдат заразени.

Експертите съветват в никакъв случай да не бъде заплащана никаква сума, защото няма гаранция, че информацията ще бъде отключена. Според тях един от начините да се предпазим е, често да обновяваме често компютъра си. Телефоните също са застрашени, но само тези, които използват по-стара версия на Windows.

Подкрепи Economic.bg