Караниколов: Ще развиваме държавните фирми

Новият министър на икономиката обяви, че няма да има чистка и смени в бордовете на дружествата към ведомството, а първо ще бъдат приети нови критерии за назначения

Караниколов: Ще развиваме държавните фирми
632 ~ 2 мин. четене
Ще развиваме държавните фирми от национално значение., защото приватизацията като инструмент е изчерпана. Това заяви по бТВ новият икономически министър Емил Караниколов относно спирането на всички започнали процедури по раздържавяване и решението нови такива за обособени части от дружества да стават само със санкция от НС. 

Той обяви, че внасянето на законопроект по темата от страна на Министерството на икономиката става по искане на премиера Бойко Борисов. 

„Фокусът ще е върху ефективното и прозрачно управление на държавната собственост и публично-частното партньорство, което е в интерес на държавата и гражданите”, подчерта Караниколов. 

Той спомена законопроекта за управлението на държавните активи на БСП, като посочи, че там има добра основа, върху която ще се работи. След спирането на приватизацията се появиха коментари, че това се прави с цел спиране на конкретна сделка, като за пример беше даден Пловдивският панаир, където държавата е съсобственик с небезизвестния Георги Гергов от БСП.

„Панаирът не е в програмата за приватизация, през последните 2-3 години не е предлаган”, отговори Караниколов. 

Той допълни, че е твърдо против приватизирането на Военно промишления комплакс и похвали работата във ВМЗ Сопот и Терем, но подчерта, че е нужна модернизация на производството и създаване на иновативни кадри.

БФБ-София също няма да се приватизира, а ще се развива сектора..

Преди да оглави икономическото ведомство, Караниколов ръководеше именно Агенцията за приватизация. Той не вижда парадокс в това до преди няколко месеца да е раздържавявал, а сега да е против раздържавяването: 

„Като шеф на агенцията, имах ангажимента да изпълнявам държавната програма”, каза той. 

Министърът категорично отхвърли твърденията, че е номинация на Делян Пеевски. „Него го познавам от медиите, той не ме познава”. 

Двамата се засичали в парламента когато Караниколов се отчитал като шеф на приватизационната агенция, но не са говорили. 

Караниколов обаче добре се познавал с лидера на Атака Волен Сидеров, чиято номинация е.

„С Волен Сидеров твърде отдавна се познаваме”, каза министърът. 

Емил Караниколов на два пъти нарече Атака „национално отговорната партия. По думите му националистическата сила „заложи на професионализма, преходността и това, че аз познавам добре Министерството на икономиката”. „Не считам, че Европа има нещо против правителството, защото по този начин има стабилност”, подчерта той.

„Няма да има чистка в администрацията, в дружествата. Докато не бъде приет закон за ясни критерии за назначаване в бордовете, няма да има съкращения и уволнения. Това е искане и на партия „Атака”, подчерта министърът. 

Караниколов посочи, че по искане на министър-председателя още от първата седмица работят с вицепремиера Томислав Дончев по идентифицирането на административните тежести, които засягат бизнеса и държавните такси, които гражданите трябва да плащат за определени услуги.
Подкрепи Economic.bg