Великобритания няма да въвежда COVID паспорти

Другата седмица се очаква Борис Джонсън да обяви план за справяне с пандемията през зимния период

Великобритания няма да въвежда COVID паспорти

Снимка: БТА

2009 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Властите в Обединеното кралство няма да въвеждат COVID паспорти. Това обяви Саджид Джавид, министър на здравеопазването и социалните въпроси на Великобритания в интервю за BBC.

„Имам удоволствието да потвърдя, че няма да реализираме тези планове“, каза той.

По-рано се очакваше, че от края на този месец в Англия, където живеят повече от 80% от населението на кралството, за посещение на дискотеки, клубове, ресторанти, кина и редица публични събития, ще е необходимо да се предостави сертификат за напълно завършен курс на ваксинация, отрицателен PCR тест или документ за прекаран коронавирус.

В същото време властите на Шотландия, една от четирите административни и политически части на Великобритания, обявиха, че от 1 октомври ще направят документа задължителен.

Напълно ваксинирани жители на Шотландия могат да получат електронен или хартиен сертификат с QR код, потвърждаващ имунния им статус. Очаква се скоро да бъде достъпен и чрез стандартното приложение NHS Scotland. Ще бъде необходимо да се представи сертификат при посещение на нощни клубове и събития с участието на над 500 души, провеждани на закрито, както и събития с участието на над 4 000 души, ако те са на открито.

Сертификатите също ще се изискват от посетителите на събития от всякакъв тип с повече от 10 000 души, което ще засегне шотландските футболни фенове.

Междувременно следващата седмица се очаква британският премиер Борис Джонсън да обяви плановете за справяне с пандемията от COVID-19 през зимния период. Медиите на Острова съобщават, че премиерът няма намерения да въвежда нов локдаун.

Джонсън ще изложи плановете във вторник, като се очаква да каже, че ваксините ще са първата линия на защита есента и зимата. Той смята да анулира някои части от закона за коронавируса, които дават правомощия за затварянето на сектори на икономиката.

Подкрепи Economic.bg