Великобритания планира да намали наполовина студентските визи

На някои кандидат-студенти вече се отказват визи на съмнителни основания

Великобритания планира да намали наполовина студентските визи
264 ~ 1 мин. четене

Вътрешното министерство на Великобритания обмисля намаляване на международните студентски визи в британските университетите почти наполовина, съобщава Guardian. Приемът на задгранични студенти ще бъда намален от сегашните 300 000 годишно до 170 000 младежи.

Заплахата е посрещната с тревога от университетски ръководители, които казват, че на някои добри чуждестранни кандидати вече са отказани визи на съмнителни основания. На кандидат-студентите се задават въпроси като какво е работното време на библиотеката на университета, какви са имената на зам.-ректорите му и други подобни, заради които младежите не са получили виза.

Международните студенти носят повече от 10.7 млрд. лири на икономиката на Обединеното кралство. Ръководител на водещ университет, запазил анонимност, заяви, че потенциала на мащаба на съкращенията е „лудост”.

„Нашите големи британски университети са големи именно защото те са международни - и ние спешно се нуждаем правителството да признае това и да отчете огромната полза, която носят на Великобритания чуждестранните студенти”, казва Кийт Бърнет от Sheffield University.

Това е един от начините британското правителство да намали имиграцията в страната. Цел, която си постави, след като обществото гласува на референдума, че иска страната да излезе извън Европейският съюз. А причината за негативния вот към алианса бе именно неконтролираната мигарция в страната. 

Подкрепи Economic.bg