Великобритания поиска отлагане на Brexit до 30 юни

Тереза Мей е изпратила писмо до ЕС с искане за отсрочка

Великобритания поиска отлагане на Brexit до 30 юни
3803 ~ 1 мин. четене
Британският премиер Тереза Мей поиска отсрочка за Brexit до 30 юни, като удължаването ще приключи по-рано, ако парламентът одобри споразумението, договорено между нея и ЕС, информира BBC.

В същото време стана ясно, че председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск ще предложи на държавите членки да одобрят оферта към Великобритания за гъвкаво 12-месечно отлагане на Brexit, за да ѝ се даде време да подготви урегулирано оттегляне.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 12 април и парламентът все още не е одобрил споразумението за оттегляне на страната.

По думите на Мей, ако британските депутати успеят да се споразумеят за оттегляне навреме, Обединеното кралство трябва да напусне преди изборите за нов Европейски парламент на 23 май. В противен случай обаче страната ще трябва да подготви кандидати за участие на изборите.

Юридическият съветник на британското правителство Джефри Кокс коментира пред BBC, че ако преговорите между управляващата Консервативна партия и лейбъристите се провалят, отлагането на Brexit „вероятно ще е продължително“.
Коментари: 0