Великобритания ще подкрепи и самонаетите лица, засегнати от кризата

Хората ще получат субсидия от 80% от средната им месечна печалба през последните три години

Великобритания ще подкрепи и самонаетите лица, засегнати от кризата

Снимка: БТА

3047 ~ 1 мин. четене

Правителството на Обединеното кралство обяви спешни мерки в подкрепа и на самонаетите лица, които не могат да работят вследствие на епидемията от коронавирус. Министърът на финансите Риши Сунак заяви, че правителството ще плаща на тези хора  субсидия в размер на 80% от средната им месечна печалба през последните три години. Безвъзмездната помощ ще бъде отворена за лица с печалби до 2500 паунда (3000 долара) на месец, съобщава Reuters.

Схемата, по която се работи е предназначена да покрие разходите на 95% от хората, които са самонаети. „Това, което сме направили, считам, че ще бъде една от най-значимите икономически намеси в цялата история на британската държава, а и в сравнение с всички останали държави по света“, каза Сунак.

Финансовият министър на Великобритания по-рано обяви, че държавата ще плати част от заплатите на служителите, за да накара фирмите да не съкращават ръботна ръка. 

Той бе подложен на натиск да предложи подобно решение и за самонаетите лица във Великобритания. Ограничението от 2500 британски лири месечно е същото, каквото е за служителите, обхванати от мерките, обявени по-рано.

Работейки в тандем, правителството и Банката на Англия обявиха огромни пакети от мерки, за да опитат да ограничат въздействието на коронавируса върху британската икономика.

По-рано този месец централната банка извърши две намаления на спешните ставки и значително разшири програмата си за изкупуване на облигации. От централната банка обявиха, че имат готовност да се разшири допълнително програмата за изкупуване на облигации, ако е необходимо.

Коментари: 0