Великобритания върви към 40-годишен връх на безработицата

Прогнозите на Националния статистически институт са безработицата да достигне 10% през второто тримесечие

Великобритания върви към 40-годишен връх на безработицата

Снимка: Unsplash

Британците, започващи кариерата си по време на здравната криза, ще се сблъскат с много трудности на пазара на труда, тъй като негативните ефекти от сегашния икономически спад ще се усещат и през следващите 8 години. Това заяви Лора Гардинер, директор на научните изследвания в Resolution Foundation, като добави, че бъдещите служители ще заемат по-нископлатени позиции и заплатите им няма да претърпят промяна, дори ако имат високо ниво на образование, пише Bloomberg.

Настоящите ограничения за производствената дейност вероятно няма да са последни, според института за икономически въпроси в Лондон. Пандемията от коронавируса може да продължи през следващите две години. Възможно е да станем свидетели на серия вторични вълни, като тази, която ни очаква след само няколко месеца, ще причини най-големи щети. Анализаторите предупреждават за икономическо свиване, дългова криза и отслабване на глобализацията.

Прогнозите на Националния статистически институт са безработицата да достигне 10% през второто тримесечие, като най-високият й резултат досега е бил почти 12% при управлението на Маргарет Тачър през 1984 г. Този негативен рекорд може да бъде отчетен отново тази година, ако мерките за борба с разпространението на заразата не бъдат премахнати, единодушни са експертите. Притеснителното е, че големите работодатели са отменили или преустановили програмите за набиране на персонал и са започнали съкращения.

За младите, които търсят работа, минусите са повече, отколкото по време на финансовата криза през 2008 г. „За разлика от тогава, сега нискоквалифицираните позиции не са решения, защото мерки за справяне с пандемията забраняват тяхното изпълнение“, коментира Гардинер.

„Мислехме, че ще се справим с бързо растящата безработица, но е възможно да направим крачка назад и да се върнем към осемдесетте години. Сред проблемите е и това, че позициите, на които младите хора са склонни да започнат кариерата си, изобщо не се изпълняват в момента" коментира експертът.

Гардинер не открива правилния изход от ситуацията, защото най-рационалното решение привидно е младите да се опитат да продължат образованието си вместо да търсят работа. Това обаче коства много средства и е достъпно само за финансово стабилните граждани, което означава изостряне на чувството за неравенство.

Коментари: 0