Видео показва работата на Apple по автономната система за коли

Гигантът е концентрирал усилията си върху разработването на софтуер за безпилотно управление

Видео показва работата на Apple по автономната система за коли

Снимка: Twitter

След като преди време Apple потвърди, че работи по автономни системи за безпилотни превозни средства и получи разрешение да стартира тестове на терен, сега любопитни наблюдатели следят всяка стъпка на гиганта. Видео в Twitter от вчера дава актуален поглед върху развитието на тъй наречения проект Titan. 

От него личи, че автомобилът с безпилотни системи на Apple е оборудван със стандартни тристранни сензори и хардуер, сред които шест броя LIDAR сензори от серията Velodyne, няколко радарни устройства и камери. Всички те се намират на покрива на колата. 

Видеото е заснето от Маккалистър Хигинс, съосновател на стартъпа за самоуправляващи системи Voyage. Компанията също стартира тестове на собствено безпилотно превозно средство, както и редица други играчи в сектора. 

Разликите между колата на Apple и тази на Waymo, чийто експерименти са по-напреднала фаза, са налице. Първото, което прави впечатление са сензорите – тези на Waymo изглеждат далеч по усъвършенствани, с минимализирани размери, които да се слеят по-незабележимо към тялото на колата, докато тези на Apple стърчат грубо отгоре, пише The Verge. Според Хигинс, дори компютърът може би се намира на покрива, което не е присъщо за останалите играчи, които предпочитат да скрият графичните процесори в автомобилите. 

По-рано през годината Apple получи разрешение да тества автономни превозни средства по обществените пътища в Калифорния. Впоследствие стана ясно, че компанията няма за цел да създава собствен автомобил, а да се фокусира върху изграждането на софтуера за самоуправление. 

След многобройни спекулации по темата изпълнителният директор на Apple Тим Кук в крайна сметка потвърди, че производителят на iPhone ще се концентрира върху автономни системи, а не върху това да сложи логото си върху цялостно превозно средство. В думите си тогава той намекна, че освен автономните коли, безпилотните системи крият и много други възможности. 
Коментари: 0