„Вила Ямбол“ – между традициите и промяната
Една от най-старите изби в България популяризира богатото винено наследство на своя регион с марката Kabile

От пазарна гледна точка най-доброто вино е продаденото. В това отношение производителят с традиции от 1924 г. „Вила Ямбол“ има с какво да се похвали. Тяхната едноименна марка е сред лидерите по продажби. Нещо повече – Villa Yambol е сред най-продаваните вина в България.
Но за екипа на една от най-старите винарни у нас тези пазарни успехи не са достатъчни. В последните пет година избата прави смела заявка със серии в по-високите ценови класове като приема задачата да популяризира традициите на своя регион.
Наследство в бутилка
Връзката между Ямбол и правенето на вино е много древна, още от времето на траките там се е правили висококачествени напитки. Енолозите на “Вила Ямбол” имат честта да правят вино в регион, отличен от древните траки като идеален за вино. Те признават, че това за тях е отговорност и вярват, че виното е една от най-живите връзки между традициите и съвремеността. Така се ражда идеята за серията Kabilе по името на древния тракийски град Кабиле. Националният археологически резерват Кабиле е само на 5 км от „Вила Ямбол“. Ще разпознаете марката Kabile още с етикета – на него е изобразена Кибела - тракийска богиня, наричана още Великата майка. С лансирането си преди шест години Kabile обра медалите и у нас, и на световни конкурси. Последните отличия дойдоха от международния Concours Mondial de Bruxelles, където Kabile Сира, бе определено за „Най-доброто вино от България“, а малко по-рано Kabile Мерло Резерва добави Голям златен медал от Vinalies Internationales, организиран от Съюза на енолозите във Франция.
Високата оценка, която получаваме от международните съдии за Kabile, е признание, че правим вкусни вина на световно ниво, и по-важното – даваме възможност консуматорът да пие много качествен продукт на много добра цена“, разказва изпълнителният директор на винарната Красимир Аврамов.
Той е убеден, че родното вино не отстъпва по качество на световните лидери. Според него то се ражда още на лозето, затова във „Вила Ямбол“ обръщат особено внимание на лозовите масиви – близо 10 000 дка, които не са концентрирани само в едно землище.
Вятърът на промяната
Да си голям производител не означава, че не можеш да създадеш уникални вина за ценители. Дори бихме казали, че е еднакво трудно да реализираш малки партиди и да продаваш консистентно качество в големи обеми. Но независимо дали създаваме лимитирана серия или по-масови вина, за нас най-важен е вкусът“, допълва Красимир Аврамов.
Доказателство за това е лимитираната серия на „Вила Ямбол“ Vineyards Selection – тероарни вина, които се предлагат само във висок клас ресторанти. Те са резултат от близо 10 години усилия на екипа на „Вила Ямбол“. Самият избор на масиви е изключително прецизен. Взети са предвид наклон, слънцегреене, почви и дори посоката на вятъра – ориентирани са според моряшкия ориентир Розата на ветровете - компас, който определя завъртането на въздушните течения, посоката и интензивността им. Лимитираната серия се състои от три червени вина, произведени от микрорайони – Тополица, Тенево и Болярово, едно бяло вино – от района на Трояново, и две естествено пенливи вина. Миналата година именно блендът от Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо от Тенево бе класиран на пето място в класацията Divino Top 50 за най-добри български вина.
Професионализмът, стройната организация на работа и пазарно позициониране на „Вила Ямбол“ говорят, че вятърът на промяната явно духа в правилната посока за тях.