Високата цена на билета стимулира ползването на карти

Ще бъде въведено таксуване за време или разстояние

Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община

Високата цена на билета стимулира ползването на карти
3815 ~ 1 мин. четене

Целта на повишаването на цената на билета за градски транспорт в столицата е да се стимула използването на карти, които гарантират стабилни приходи на транспортните оператори, и имат голям принос в борбата срещу гратиса. Това е европейска практика. Във всички европейски столици цената на единичния билет е висока, за разлика от картите. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНР.

Тя посочи, че цената е определена на базата на точен икономически анализ на дейността на всички транспортни дружества, изготвен от Центъра за градска мобилност. Докладът тепърва ще влиза за разглеждане в комисиите на Столичен общински съвет и в следващите седмици ще има дискусии по темата.

Фандъкова поясни, че е имала задължително изискване цените на картите да останат същите, а в същото време цената на билета да е реалната. По думите й, едномесечните карти излизат под 50 стотинки на единично пътуване.

Кметът на София коментира, че е представена програма за модернизация на автобусния транспорт, която предполага до 2019 г. почти всички автобуси да бъдат подменени и средната им възраст да бъде между 5 и 7 години. Предвижда се и въвеждането на нова система за таксуване, която да позволи таксуване за време или за разстояние.

Подкрепи Economic.bg