Властите в ЕС губят доверието на населението: 4 причини

Още по-тревожно е, че европейците имат мрачна прогноза за перспективите за следващото поколение

Властите в ЕС губят доверието на населението: 4 причини

Референдуми и избори, които се провеждат в различни европейски страни показват нарастващото недоволство на населението по отношение на сегашните елити и политическата върхушка. Европейците са по-малко и по-малко доверие в способността на властите за разрешаване на натрупаните проблеми.

Провелият се в началото на декември референдум в Италия, доведе до оставката на премиера Матео Ренци и всъщност стана поредният пример за вота на недоверие към сегашното ръководство на Европа. Научните изследвания и консултантска фирма Pew Research отбелязват:

"С оглед на предстоящите избори в Германия, Холандия и Франция, мнозина се страхуват, че 2017 г. може да бъде дестабилизираща за европейската политика, каквато се оказа и 2016 г.“

Експертите идентифицират редица ключови фактори, заради които в развитите страни в Европа се наблюдава ръст на протестните настроения и увеличаване на недоверието към властите, както и за необходимостта от продължаване на европейската интеграция.

1. Несигурността относно икономическите перспективи

Европейците са песимисти за дългосрочните икономически перспективи. Много от тях са недоволни от настоящото състояние на европейската икономика. 5 от 10-те страни, в които е проведено проучване на общественото мнение, по-голямата част от анкетираните описват икономическата ситуация в страната си като лоша.

Това, което е още по-тревожно е, че европейците имат мрачна прогноза за икономическите перспективи и за следващото поколение. През 2015 г. е проведено проучване сред населението на 40 различни страни по света, което пита хората за това дали децата им ще бъдат в по-добро финансово положение, отколкото техните родители, когато пораснат. В Латинска Америка, Африка и Азия, хората най-много вярват, че следващото поколение ще живее по-добър живот. Въпреки това, в Близкия изток, САЩ и особено в Европа по този въпрос доминира песимистично настроение."

2. Миграционната криза и тероризмът

Страховете от тероризъм са широко разпространени в Европа и мнозина виждат връзка между миграционната криза и тероризма. Населението в 9 от 10 европейски страни, в които е проведено изследването, наричат „Ислямска държава“ основна заплаха, която отразява опасенията на европейците за тероризма на фона на последните терористични атаки в Париж, Брюксел и в други страни.

Също така е важно, че много европейци възприемат връзката между тероризма и притока на мигранти към Европа от Близкия изток и други региони през последните две години. От всички 10 европейски страни в проучването, около 59% от анкетираните казват, че притокът на мигранти ще увеличи вероятността от терористични рискове в страните им.

3. Раздразнение заради политиките на мултикултурализъм

"Много европейци не са доволни от нарастващото многообразие на обществото. На въпрос дали животът в страната им е по-добър или по-лош от увеличаването на броя на хората, които представляват различни раси, етноси и националности, само няколко от тях са отговорили, че мултикултурализма помага за подобряването на ситуацията в страната.

В Гърция, Унгария, Италия и Полша, 4 от 10 респонденти заявяват, че увеличаването на разнообразието на вреди на страната им.

4. Загубата на доверие в способността на правителството да реши проблемите

Европейците не са убедени, че сегашните политически институции могат да помогнат за решаването на проблемите. В много страни традиционните политически сили губят подкрепата на населението, докато партиите, които се противопоставят на политическата върхушка, набират сили.

Често популистки сили се представляват от десни партии. Като например “Национален фронт“ във Франция или „Партия на свободата“ в Холандия. Кризата на доверие към властите не се ограничава до политическите партии. Много от хората вече са загубили вяра и в Европейския съюз. В редица държави-членки на ЕС равнището на подкрепа сега е много по-ниско, отколкото преди финансовата криза.

Коментари: 0