Воден от Кристалина Георгиева, МВФ вдигна прогнозата за БВП на България

Фондът очаква през 2019 г. растежът на икономиката да достигне внушителните 3.7%

Воден от Кристалина Георгиева, МВФ вдигна прогнозата за БВП на България

Снимка: imf.org

Международният валутен фонд (МВФ) повиши значително прогнозата си за икономиката на България през тази и следващата година. Водената от Кристалина Георгиева институция е записала в редовния си есенен доклад за икономическите перспективи в света, че реалният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни ще достигне 3.7% през 2019 г. и 3.2% през 2020 г.

През април Фондът беше доста по-песимистичен за икономиката ни – тогава очакванията бяха съответно за 3.3 и 3% растеж на българския БВП. Институцията също така вече очаква по-ниска безработица и малко по-висока инфлация.

По-рано Световната банка също подобри очакванията си за българската икономика, но до значително по-ниски нива. През 2019 г. институцията очаква растеж у нас от порядъка на 3.2%, движен от вътрешното потребление. В пролетната си прогноза финансовата институция очакваше реалният растеж на българския БВП да бъде 3%.

Българката Кристалина Георгиева оглави МВФ на 1 октомври. Дълги години тя беше част от Световната банка, като близо година я оглавяваше по заместване. Също така тя бе издигната за еврокомисар от ГЕРБ през 2010 г., а в края на 2016 г. напусна поста преждевременно, за да се върне на работа в Световната банка.
Коментари: 0