Все по-често в столицата се купуват апартаменти над €100 хил.

Пазарът на имоти се стабилизира след ръста в цените, смятат анализатори

Все по-често в столицата се купуват апартаменти над €100 хил.

Снимка: Economic.bg

Автор: Вероника Тонева
Покупките на имоти над 100 хил. евро в столицата нарастват до 35% през 2018 г., сочи годишният анализ на компанията за недвижими имоти „Имотека“. Все още най-голям е делът на продажбите на апартаменти между 70 – 100 хил. евро. (38%), а 5% са сделките между 30 -50 хил. евро.

„Ако преди 2 години покупките на жилища бяха предимно в границите 50-70 хил. евро и имотите за над 100 хил. евро бяха изключения, то през 2018 г. те се превърнаха в масовите сделки на пазара в столицата“, обясни Люба Атанасова, изпълнителен директор на „Имотека“. По нейни думи вече клиентите са преминали психологическата граница на „скъпия“ имот и той се превръща в стандартен за столицата.

Профилът на клиента на 2018 г. е младо семейство с едно или две деца, с бюджет между 100 - 120 хил. евро. Най-често купувачите са от IT сектора, както и от лекарското съсловие.

Стабилизиране на имотния пазар

От компанията смятат, че пазарът на имоти се стабилизира след ръста в цените, който наблюдавахме през последните години, но не се очакват драстични промени – нито в намаляване на търсенето, нито на спад в цените.

„До средата на 2019 г. не се очакват драстични промени на пазара, като активността на клиентите продължава да е силна“, коментира Атанасова. Въпреки това клиентите са доста претенциозни и не бързат да приключат сделката. Налице е спад от 5% на хората, съумели да намерят търсеното жилище в рамките на 2 седмици.

Цените се „замразяват“

„Вероятно е още през 2019 г. или началото на 2020 г. да настъпи период на „замръзване“ на ценовите нива, но за спад е твърде рано да се говори. Ако има понижаване на този етап, то ще бъде слабо и само за отделни райони и имоти“, заяви изпълнителният директор. В столицата на годишна база за 2018 г. покачването на цените е било 9.5%. Основно повишаването на цените е било в районите Лозенец, Изток, Изгрев, Иван Вазов, Център, Яворов.
Коментари: 0