Все повече българи се трудят на полето в Англия, Испания и Сърбия

Берачите изкарват средно по 17-18 лв. на час

Все повече българи се трудят на полето в Англия, Испания и Сърбия
Ягодите и малините могат да останат на полето, защото берачите ни масово работят в чужбина. Това предупредиха фермери от Разградско, където стотици заминават да се трудят през лятото в Англия. 

На Острова освен ягоди нашенци берат и аспержи, пише "Стандарт". По 7 паунда на час плащат стопаните зад Ламанша на чужденците, които работят сезонно в Обединеното кралство. Така българите си изкарват по 17-18 лв. на час. Извънредният труд се таксува по 13 паунда. За 4-5 месеца работа на полето в Англия съвестен берач може да си осигури средства за живот до следващия селскостопански сезон.

Общо над 600 българи са заминали от началото на годината да работят в страни от ЕС с помощта на Агенцията по заетостта и бюрата по труда. От тях 262 берат ягоди в Испания, а около 300 - малини в Португалия. 

Освен в ЕС много нашенци се трудят и в Сърбия. Там например препитание намират част от безработните в Брегово, чийто брой е 700 души. В момента сърбите наемат хора за пръскане на лозята им, копаене на царевица и слънчоглед. 

Премина сезонът на цепенето на дърва, а през пролетта - и на разсаждането на градините. До късна есен възрастните собственици на ниви и градини имат нужда от добра работна ръка. Заплащането е ден за ден, а надницата е 20 евро на човек.

Коментари: 0