Все повече британци взимат гражданство от европейски страни

Най-популярното ново гражданство е било германското

Все повече британци взимат гражданство от европейски страни

Снимка: Pixabay

Много повече британски граждани са придобили друго европейско гражданство през изминалата 2017 г. година в сравнение с предишни години, съобщава BBC.

През 2017 г. 12 994 души са придобили гражданство на една от 17-те страни от Европейския съюз, от които изданието е получило данни. Това е около два пъти и половина повече, отколкото през 2016 г., когато броят им е бил 5025.

Според данните на BBC най-популярното ново гражданство е било германското - британските граждани, които са го придобили, са се увеличили от 594 през 2015 г. на 2702 през 2016 г. и 7493 през 2017 г. На второ място по популярност е френското гражданство.

В повечето случаи кандидатите са запазили своето британско гражданство.

Увеличението е настъпило след референдума за Brexit, който ще доведе до излизане на Великобритания от ЕС през март догодина.

Все още не е ясно какви права ще имат британските граждани да живеят и работят в ЕС, след като Великобритания напусне общността. По този въпрос сега се водят напрегнати преговори между Лондон и Брюксел. В момента британските граждани могат да живеят и работят свободно в друга страна от ЕС.

Коментари: 0