Всички дейности в горите с чума се забраняват

Определени са участъци от 200 кв.км. около огнище на заразата

Всички дейности в горите с чума се забраняват
Автор: Ирина Илиева
Забранени са всички дейности в горските и лични стопанства, които се намират в зоните около огнищата на африканска чума по свинете. Пред БНР доц. Георги Костов, лесовъд и съветник на министъра на земеделието с ресор "Гори", обясни, че става въпрос за площ от 200 кв. км около всяка точка на зараза.

В тези зони са забранени всякакви дейности, включително и разходки. Мерките са наложителни, защото там има трупове на животни, заразени с африканска чума по свинете. "Тези трупове са основен източник на заразата, а целта на министерството е да ограничи максимално разпространението на заболяването", обясни още Георги Костов.

Забраната не е валидна при извършване на „неотложни“ дейности, които по думите на Костов не са дейности, свързани с дърводобива. Извънредните ситуации, в които могат да се допускат хора в зоните, се определят от областните епизоотични комисии.

Започнали са проверки по местата, където са въведени строгите забрани, тъй като все още информацията за извънредната ситуация не е достигнала до всички горски и ловни стопанства.

Най-големи са зоните със забрани за извършване на всякакви дейности в горите на Северна България и по-конкретно областите Русе, Монтана и Силистра. Областите без нито една забрана са Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора и София.
Коментари: 0