Всички плащаме сметката за високите цени на тока на борсата

Ще има предприятия, които ще спрат работа заради тези дисбаланси

Константин Стаменов, експерт на Национално представителните работодателски организации в България

Всички плащаме сметката за високите цени на тока на борсата
3083 ~ 5 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Цените на свободната борса на ток отново достигнаха много високи стойности на 7 и 8 май тази година. Работодателските организации изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което определят поведението на НЕК в сектор „Енергетика“ като неадекватно и настояха за преструктурирането на държавното дружество, което включва и оставките на сегашното ръководство. НЕК им отговори, че няма вина за тези цени и изпълнява ангажиментите си към борсата. Това обаче не успокоява бизнеса, който очаква предвидимост на пазара, за да работи нормално. Какво се случва на свободния пазар на ток, има ли манипулации и как да се решат проблемите разговаряхме с Константин Стаменов, експерт на Национално представителните работодателски организации в България.

- Г-н Стаменов, защо продължават да се получават тези дисбаланси на свободната борса на ток?

- Нашата информация е, че Национална електрическа компания (НЕК) е намалила драматично количеството предлаган ток на борсата и затова се получават тези цени. Търсенето на електроенергията на 7 и 8 май е било едно и също, но предлагането е намалено значително. Представете си, че ходите на работа с метрото и днес то се обслужва от 50 влака. Утре столичен градски транспорт казва, че няма да са 50 влака, а ще са 10, но ще има същия брой пътници – как хората ще стигнат до работните си места? Същото е и при борсата – няма предлагане на мегавати, цената отива по две нагоре и ставаме най-скъпия пазар в Европейския съюз, а в същото време нужното производство е далеч от максималния товар, който може да произведе нашата енергийна система, защото има неработещи генериращи мощности. Максималният товар в страната през зимата е 7000 мегавата, а товарът в момента е 4000 мегавата. В състава на НЕК са и американските централи, а те работят с по един блок, с около 300-400 мегавата, а имат мощност 1600. На пазара във вторник са липсвали около 300-400 мегавата.

- НЕК обаче казва, че това са само два дни, в които няма излишъци на ток и не може да предложи повече енергия на борсата. Защо според Вас точно НЕК е виновна за тези цени?

- Ние работим с непрекъснати производства. Това е все едно да кажеш: "днес не успях да дам електроенергия на ж.к. „Младост“. Ние работим всеки ден. Какво означава това, че са само два дни? Твърденията на НЕК са несериозни, това е абсолютна подигравка. Тези предприятия трябва да работят, има хора, които работят там, имаме поръчки, работим в жестока конкуренция, а ние сме останали без ток – защо? Защото някой е решил така и вместо да предложи мегавати на пазара, казва: "ама то само два дни". Ако два дни метрото не работи, смятате ли, че е нормално? В същия ден има и физически недостиг на електроенергия. Износът е минимален, а при високите цени се реализира огромен внос.

- Възможно ли е да има изтичане на информация за търговията и така да се манипулират цените?

- Не виждам как може да стане това. Няма такава концентрация на пазарна сила у потребителите, каквато е в държавната енергетика. Предприятията, които останаха без мегавати в дневните часове на 8ми май търсят всеки ден едно и също количество и то 24 часа в денонощието.

- Не за първи път се случват тези проблеми на свободната борса на ток. Какво е решението?

- В изявлението на работодателските организации е дадено решението в шест точки. Първо трябва да има човек в НЕК, който да следи пазара и да действа адекватно. Ако някой, по една или друга причина действа неадекватно, да го проверяват дали не е злоупотребил по някакъв начин.

Защото заради този недостиг Електроенергийният системен оператор (ЕСО) регистрира и физически недостиг на 8-ми май.

В момент, в който има физически недостиг на електроенергия, ЕСО се обажда на НЕК и казва - пуснете допълнително мощности. Но това вече се третира като резервни мощности в критична ситуация. Затова, че ЕСО подават такава команда, заплащат цената на борсата 160 лв. умножена по коефициент 2.5 и става 411 лв. Ние предполагаме, че е имало физически недостиг от 400 мегавата. Недостигът, умножен по 24-ри часа и по цена 311 лв. (411-100 лв - изваждаме пазарната цена) се получава сумата от 3 млн. лв. Тази сума ЕСО ще заплати физически на НЕК, но на ЕСО тя ще се плати от потребителите. Накрая на регулаторния период ЕСО отива и казва - това са ми разходите, за да има ток навсякъде, на 8 май съм платил 3 млн. лв. повече, моля вземете ги от потребителите през мрежовите такси. Всички дружно заплащаме разходите на Електроенергийния системен оператор - и стопанските, и битовите потребители. Плюс, че цената в съответния ден е необосновано висока 164 лв/Мвтч – най-високата за ЕС на този ден. Ако някой производител или вносител е знаел за изкуствения дефицит, се е облагодетелствал на гърба на потребителите с активното съдействие на маркет мейкъра НЕК.

Това сочат нашите изчисления и искаме да бъдат проверени. Също къде са отишли парите – на кого е платено? Защо се е стигнало до критична ситуация при много изключени блокове и свободни мощности в енергийната система? Искаме пълна проверка на Петър Илиев.

Заради изкуствения дефицит има предприятия, които спират работа.

Може ли днес да си купите билет за градския транспорт за 1.60 лв., утре да е 50 лв., а след два дена 28 лв.? Как някой да планира, да направи бюджет, да си планира инвестициите, да си изпълнява поръчките, да осигури заплати на хората? При такива флуктуации и промени в цените, как да работим? На нас ни трябват суровини, електроенергия, логистика. Как да се планира едно производство, знаете ли колко сложно е това? Назад също има такива аномалии. Нямаме и резервен вариант, защото се бави интегрирането на интрадей пазара.

- Промените в Закона за енергетиката, приети преди дни, ще помогнат ли да се балансира свободният пазар на ток?

- Приветстваме ги. Те са малка крачка в правилната посока.

Излизат още мощности на ВЕИ производители от 1-4 Мвт на пазара. Инвестициите във ВЕИ на собствени площадки за собствена консумация няма да заплащат Задължение към обществото и мрежови такси. Така по-бързо ще се изплатят инвестициите и ще се облекчи изграждането на повече възобновяеми инсталации. Без да се товарят останалите потребители с допълнителни плащания.

Но голямата крачка е напълно либерализиран пазар и интегриран пазар.

- НЕК обаче казва, че бизнесът настоява за свободен пазар, а когато той е либерализиран се оплаква.

- Пазарът не е свободен. Ето, виждаме, че не е. Как може два дни тук да е най-скъпият ток в ЕС, кой причинява това? Работодателите смятаме, че проблемът е в НЕК и искаме сделките на пазара да се проверят от КЕВР и от прокуратурата.

Несериозно е при всяка една такава ситуация да тичаме при примера Бойко Борисов, за да ни решава проблемите. Това се исканията на бизнеса, който е инвестирал тук милиарди и има нужда от нормална бизнес среда. Искаме да има сериозен екип в НЕК, да се преструктурира дружеството и това са простичките неща, които сме поискали. Трябва ни напълно либерализиран пазар и никой да не определя никакви цени, всички производители на електроенергия да продават на пазара, той да е интегриран със съседните пазари, трябва ни работеща борса ден напред, почасови сделки и всички продукти, както и да можем да внасяме колкото ток ни е нужен. Ние настояваме да се завърши тази либерализация и това е единственият начин електроенергетиката и икономиката да оцеляват. 

Коментари: 0