VW съкращава няколко хиляди служители в Германия

Този ход може да коства на компания около 500 млн. евро

VW съкращава няколко хиляди служители в Германия

Снимка: БТА

2699 ~ 1 мин. четене

Автомобилният производител Volkswagen планира да съкрати до 4000 работни места в заводите си в Германия, като ще предложи ранно или частично пенсиониране на по-възрастни служители. В зависимост от това колко души ще приемат офертата, разходите на компанията може да достигнат 500 млн. евро, предава Reuters.

Първи за планираните съкращения докладва германският вестник Handelsblatt, в чиято информация обаче се говореше за освобождаването на до 5000 души.

Програмата за съкращения ще бъде приложена в шестте германски завода на VW, в които към момента работят около 120 000 души. Оптимизацията идва на фона на опитите на 83-годишния автомобилен производител да се превърне в компания, която по-скоро да прилича на технологична – по примера на Tesla. В този контекст VW неотдавна обяви, че ще увеличи бюджета за обучение с 40 млн. евро до 200 млн. евро.

Volkswagen заяви още, че удължава срока, в който няма да наема нови служители, до края на 2021 г. По-рано се предвиждаше замразяването на тази дейност да продължи до април. Назначаване на външни специалисти се допуска само в области като електрически автомобили, цифровизация и развитие на акумулаторни клетки.

През януари Volkswagen Group заяви, че ще намали режийните разходи с 5% и разходите за поръчки със 7% през следващите две години.

Коментари: 0