Две от най-уязвимите групи скоро стават приоритет при ваксинацията

До дни може да стартира четвъртата фаза от Националния план-график

Две от най-уязвимите групи скоро стават приоритет при ваксинацията

Снимка: БТА

3458 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

През следващата седмица може да бъде даден старт на четвъртата фаза от Националния план за ваксиниране срещу коронавирус, в рамките на която приоритет вече ще са представителите на две от най-уязвимите групи – възрастните хора и тези с хронични заболявания. Това стана ясно от думите на директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов по време на брифинг пред болницата днес.

Ваксинационният план бе разработен от здравните експерти в края на миналата година, като той включва общо пет фази. Първите три приоритизират медицинските лица и фармацевтите, педагозите и социалните служители, работещите в сфери от обществения живот, като ВиК служители например. Хората над 65 години и тези с хронични заболявания попаднаха в четвъртата фаза. В петата пък влизат всички останали, чиито начин на живот и работа се води рисков.

Практическото прилагане на плана обаче не сработи по начина, по който той бе разписан, тъй като много хора от приоритетните таргет групи не поискаха да се ваксинират. Затова правителството стартира т.н. „зелени коридори“, давайки шанс и на възрастните и хронично болните, а и на всеки желаещ, все пак да се имунизира. Този ход нареди България сред едва няколкото държави в света, предоставили свободен достъп до ваксини на цялото си население.

Това ускори изразходването на наличностите и на няколко пъти спомогна за изчерпването на запасите, което в съчетание с логистичните проблеми на фармацевтичните компании спъна и без това бавното темпо на ваксинация. Статистическите данни на института „Джон Хопкинс“ показват, че България продължава да е на дъното на класацията по дял ваксинирани в ЕС, а и по света. Професор Балтов обаче е оптимист, че стартът на четвъртата фаза „ще ни позволи да направим един изключително голям скок във ваксинирането“.

Силно се надяваме, че ще успеем до края на юни вече да имаме над 50% ваксинирани от населението, като добавим и тези, които са преболедували, мисля, че много скоро след това ще достигнем заветните 70% колективен имунитет“.

В следващите три месеца България се очаква да получи общо над 3.2 млн. дози РНК ваксини, обясни от своя страна директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. „След дълги преговори е защитен националния интерес“, коментира той по време на днешния брифинг.

Вчера пък стана ясно, че страната ни ще получи близо 1.3 милиона дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Те са част от десетте милиона, за които ЕК се споразумя с производителя за ускорена доставка през второто тримесечие, а останалата част ще бъде за след октомври.Подкрепи Economic.bg