Webit.Festival 2019

София стана домакин 11-ото издание на Webit.Festival Europe

Webit.Festival 2019

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1116 ~ 2 мин. четене

София стана домакин 11-ото издание на Webit.Festival Europe. Определяният от организаторите си като „Европейското събитие за иновации и технологии и най-значим форум за бъдещето“ тази година той за първи път се проведе в Националния дворец на културата (НДК), след като миналата година изненадващо се премести от София Тех парк в Арена „Армеец“.

Въпреки нетипичното за такъв род събития място, между стените на Двореца на културата и в пространството пред зданието темите на разговор все пак бяха фокусирани към бъдещето. Топ лектори от сферата на дигиталните технологии, учени, инвеститори и представители на любопитни стартиращи компании бяха сред хилядите гости от 120 държави по света.

Webit.Festival 2019 бе открит от основателя си Пламен Русев, който бе извикан на сцената от 6-годишен изгряващ математик.

От трибуната Русев обяви и градът-победител, който през идната 2020 г. ще домакинства Webitt. В надпреварата участваха 26 града, сред които Лондон, Париж, Мадрид, Тел Авив, Будапеща, Брюксел, Амстердам. В крайна сметка домакинството бе спечелено от Валенсия, чийто представители излязоха на сцената, за да поемат официално щафетата.

На откриването на Webit тази година говориха столичният кмет Йорданка Фандъкова, българският еврокомисар с ресор цифрова икономика Мария Габриел и президентът Румен Радев.

Фандъкова коментира, че София се е утвърдила като дигитална столица. Радев обърна внимание, че при иновациите няма значение дали държавата е малка или голяма, а от значение са амбициите и мотивацията. Габриел пък насочи вниманието към това как Европа може да навакса технологичното изоставане и да си върне лидерството – чрез стимулирането на бизнес екосистеми, подпомагането на таланти и изграждането на дигитални платформи като Facebook.

Любопитството тази година привлече роботът компаньон Хармъни. Тя може да се приспособи към характера на своя собственик.

„Можете да настройвате нейния характер – по-разговорлива, по-забавна, по-наивна, както и да изберете външния й вид. Хармъни би могла да се използва за здравни грижи, като секретарка, като рецепционистка”, казва Гаил Линдрот.

По традиция на Webit участват и множество стартиращи компании, търсещи партньори, инвеститори и потенциални клиенти.

Впечатление направи, че на не малко щандове липсваха обитателите.

Други се възползваха от възможността да демонстрират продуктите си.

Очаквайте интервюто ни с Top Rent-a-car. Компанията има в автопарка си един автомобил Tesla и 15 Renault TWIZY, които могат да бъдат отдадени под наем за ползване.

Както и със създателите на робота Omnibot.

Коментари: 0