Wintershall и DEA създават водеща енергийна компания в Европа

Публичното предлагане на акциите на новата компания ще е през 2020 г.

Wintershall и DEA създават водеща енергийна компания в Европа
312 ~ 2 мин. четене

Германската компания Wintershall (дъщерно дружество на BASF holding) и DEA (собственост на LetterOne на Михаил Фридман) обявиха приключването на сливането на техните активи. Сливането приключи на 1 май 2019 г., според съобщението на комбинираната компания Wintershall Dea.

Председателят на борда на директорите и ръководителят на новата компания Марио Мехрен заяви, че всички регулатори и акционери са одобрили сливането. Отбелязва се, че публичното предлагане на акциите на новата компания ще се проведе през втората половина на 2020 г.

Wintershall Dea вече е водеща независима газова и петролна компания в Европа, пише в изявлението на новото дружество. „Ние сме европейски шампион и правим важен принос за енергийната сигурност на Европа“, обяснява Марио Мехрен.

В резултат на сливането Wintershall Dea има много възможности за растеж в основните си региони. Въз основа на съществуващите проекти за проучване и производство, компанията е на път да достигне дневна продукция от 750 000 до 800 000 арела петролен еквивалент между 2021 и 2023 г. Това се равнява на годишен темп на растеж на производството от 6% до 8%. Очаква се растежът да дойде както от съществуващия портфейл, така и от нови производствени региони.

Wintershall Dea произвежда газ и петрол в четири основни региона: Европа, Русия, Латинска Америка и региона MENA (Близкия изток и Северна Африка). „Като енергийна компания знаем, че сме просто настойници на природните ресурси на страната. Ние осъзнаваме своята отговорност и работим с всички заинтересовани страни, за да гарантираме, че нашето присъствие подобрява живота на хората”, пишат от компанията.

Концернът BASF и LetterOne на Михаил Фридман обявиха приключването на преговорите за обединяване на техните петролни и газови предприятия през лятото на миналата година.

Коментари: 0