Wizz Air пуска допълнителен полет до Лутън заради свалените пътници

Компанията останала \"изненадана\" от изключителния интерес към дестинацията

Wizz Air пуска допълнителен полет до Лутън заради свалените пътници

Нискобюджетният превозвач Wizz Air оправда случаите с дублирани места в полетите си до Лондон с изключително нисък процент на неявили се пътници. За да разреши случая, компанията ще пусне допълнителен полет София – Лондон Лутън със свой резервен самолет, базиран в Будапеща.

Проблемът възникна в понеделник и се повтаря всеки ден с един и същ полет, този от София до Лутън, които се оказа много желан от много пътници. Това доведе до дублиране на местата, които при последваща резервация на пътниците за нов полет започнаха да се натрупват, засягайки все повече полети и пътници, коментираха от Wizz.

Очаква се полетът за Лутън с потърпевшите пътници да тръгне от Летище София тази вечер в 21:30 ч. местно време.

Европейското законодателство позволява на авиокомпаниите да надвишават броя на резервираните места (overbooking) на най-популярните маршрути, за да се предостави възможност на повече пътници да пътуват и да избегне наличието на празни места, ако пътник не се появи.

Случаи, в които всички пътници се появяват за своя полет, са прецедент и при подобна ситуация доброволци сред пътниците получават допълнителни ползи срещу съгласието си да пътуват по-късно, или пътниците, които са се чекирали последни, се регистрират за следващ полет и се компенсират съгласно законодателството за правата на пътниците.

При подобни случаи местен представител на авиокомпанията предоставя на засегнатите пътници информация за техните права, както и за възможностите за резервиране на място за тях на друг полет.  

Коментари: 0