YouTube може да напусне Русия

Парламентът гласува нов закон, ограничаващ дейността на аудиовизуалните компании

YouTube може да напусне Русия
212 ~ 1 мин. четене

Видеоплатформата YouTube може да се изтегли от територията на Русия, ако бъде приет внесен в Държавната дума законопроект, ограничаващ дела на чуждестранните собственици в компании за аудиовизуални услуги с професионално съдържание.

Новината съобщи в. Комерсант”, позовавайки се на руското браншово сдружение Медийно-комуникационен съюз и други източници.

Понятието организатор на служба за аудиовизуални услуги” обхваща и YouTube, където потребителите качват и съдържание собствено производство. Ако проектът бъде приет, видеоплатформата може да напусне Русия, прогнозира вестникът.

На YouTube се хоства и професионално, и потребителско съдържание, но в момента няма начин да се разграничава едното от другото, обясняват източници на вестника. Освен това с приемането на закона може да се вдигнат допълнителните разходи за създаване на нова инфраструктура, смята един от тях.

По данни на изданието руските мобилни оператори Вимпелком” и МТС също се обявяват против приемането на закон, ограничаващ дейността на чуждестранни онлайн филмови канали.

От 1 юни 2017 г. чуждестранното участие в руски компании за аудиовизуални услуги може да бъде ограничено до 20 на сто, предвижда законопроектът, лансиран според вестника от холдингите Газпром медиа” и СТС медиа”.

Проектът вероятно е насочен специално срещу американската компания за видеоуслуги Netflix, заявила през януари, че се насочва към руския пазар, отбелязва BBC.

Подкрепи Economic.bg