„Южен поток” остава спрян

Руското министерство на енергетиката отрече възобновяване на проекта

„Южен поток” остава спрян

Проектът за газопровод „Южен поток” остава спрян. „Статутът му остава без промяна, проектът е спрян“, заяви говорител на руското министерство на енергетиката пред ТАСС.

По-рано днес български медии съобщиха, че проектът ще бъде възобновен. Те се позоваха на информация от руски медии.

Очаква се проектът за изграждането на газопровода да бъде една от точките в дневния ред на заседанието на руско-българската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, което ще се състои в края на януари в София след 5-годишно прекъсване.

Информацията беше цитирана и от ТАСС по-рано с 2 основни причини, поради които Москва ще възобнови проекта. Една от тях е рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция. Втората причина е рецесията на китайската икономика, вследствие на което мощността на газопровода „Силата на Сибир“, който трябва да доставя природен газ за Китай, буксува“, твърдят експерти и правителствени източници. 

„Южен поток” не е изцяло руско начинание, както често се смята. Това е международен проект с участието на водещите европейски енергийни гиганти. В него „Газпром притежаваше 50%, а италианската Eni – 20%. Френската Électricité de France и германската Wintershall (част от BASF) държаха по 15%.

Коментари: 0