За никого от здравно министерство бюджетът на НЗОК не беше важен

Депутатите от бюджетна комисия отложиха гласуването на бюджета на касата до идването на представител

За никого от здравно министерство бюджетът на НЗОК не беше важен
240 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Нито здравният министър Петър Москов, нито зам.-министърът Ваньо Шарков, нито председателят на НЗОК Глинка Комитов не сметнаха обсъждането на бюджета на здравната каса за важно. Никой от тези хора, които са пряко свързани с работата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), управляваща около 3.5 млрд. лв., не присъства по време на обсъждането в бюджетна комисия във вторник.

Поради тази причина депутатите предложиха точката, която беше първа в дневния ред, да бъде отложена до появата на някой от тези хора. Депутатите им дадоха 20 мин., за да дойдат от министерството, което се намира на пешеходно разстояние от Партийния дом, където е заседанието.

„Това е въпрос на елементарно уважение, предлагам да отложим точката, докато те дойда. Могат и пеша да дойдат, а не да си пият някъде кафето, заяви депутатът Румен Гечев от БСП, цитиран от БГНЕС.

В залата присъства председателят на здравната комисия Даниела Дариткова, която обаче е само гост по време на обсъждането на трите големи бюджета – държавният, социалният и здравният.

"Аз съм гост на бюджетната комисия, която е водеща при приемането на трита бюджета. По поръчение на комисията поканих на заседанието председателят на Надзорния съвет на Здравната каса, а това е зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и управителят на НЗОК", заяви Дариткова и излезе в коридора пред залата, за се обади на колегите си и да им съобщи решението на депутатите.

Председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова заяви, че тези хора са били представени предварително, но е тяхно право да решат да дойдат или не.

В крайна сметка бюджетът беше одобрен от депутатите на второ четене в комисията, след като Шарков се появи в залата. Предстои още тази седмица проектът да влезе за обсъждане в пленарна зала.

Подкрепи Economic.bg