За първи път се въвежда регулация на търговията с жирафи

Застрашено е оцеляването на вида

За първи път се въвежда регулация на търговията с жирафи

Снимка: Pixabay

Няколко държави гласуваха с мнозинство в четвъртък за регулиране на международната търговия с жирафи, които са застрашен вид, като по този начин преодоляха възраженията на южноафриканските държави и привлякоха похвали от природозащитниците.

Временното решение, взето в ключов комитет на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES), се очаква да бъде одобрено на пленарно заседание следващата седмица, заявиха служители. Изискванията ще влязат в сила 30 дни по-късно.

"Жирафът е в природата много по-рядко от африканските слонове, много по-рядко", каза Том Де Меуленър, шеф на научните служби на CITES, на брифинг преди гласуването.

„Говорим за няколко десетки хиляди жирафи и говорим за няколко стотици хиляди африкански слонове. Така че трябва да бъдем внимателни ”, каза той.

Около 106 страни от подкрепяния от ООН договор за опазване на дивата природа гласуваха в подкрепа на предложението, 21 гласуваха против, и 7 въздържали се, заяви председателят и добави: „Предложението е прието.“

Активистите за дивата природа приветстваха хода за изброяване на девет вида жирафи от приложение II към CITES, което регулира търговията. Той дойде след поражението на предложение от Ботсвана и други южноафрикански страни да бъде изключена популацията от жирафи от всякакъв регламент.

„Поставяйки строги търговски ограничения за части от жирафи, страните по CITES признаха, че неконтролираната търговия може да застраши оцеляването на жирафа“, казва Ели Пепър от базираната в САЩ група Natural Resources Defense Council.
Коментари: 0