За Теменужка Петкова енергетиката е в отлично състояние

Бившият енергиен министър обяви, че служебното правителство лъже, но не коментира огромните дългове и отказа да отговори на журналистически въпроси

За Теменужка Петкова енергетиката е в отлично състояние

Снимка: Красимир Свраков

3338 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова даде кратък брифинг в централата на ГЕРБ, който бе предаван онлайн през профила на партията. В рамките на няколко минути тя обвини служебния министър на енергетиката Андрей Живков че лъже, като твърди, че българската енергетика е в тежко финансово състояние, а БЕХ е близо до дългова спирала.

Бяха изречени поредица от лъжи, които целят тези хора не да са полезни на обществото, а да се всява паника и да се правят внушения“, каза Петкова, визирайки днешната пресконференция на енергийния министър.

При повечето си оборвания на тезите на служебния министър, Теменужка Петкова го пращаше да чете различни документи, рейтингови оценки, устави и решения на парламента.

Според нея БЕХ си върши работата – там където е необходимо, предоставя финансиране на дъщерните дружества и подпомага тяхната дейност. Тя също така нарече „груба лъжа, манипулация и небивалица“ тезата на Андрей Живков, че при управлението на ГЕРБ не е имало политика в енергетиката. Тя препоръча на служебния кабинет да прочетат и да видят какви оценки е дала Fitch на БЕХ.

„Енергетиката е структуроопределящ отрасъл пряко свързан с националната ни сигурност и всеки, който си позволява да говори неистини и небивалици и да въвежда в заблуждение хората, трябва да знае, че ще понесе своята отговорност“, каза Петкова.

Бившият енергиен министър се похвали, че през 2014 г., когато на власт идва второто правителство на Бойко Борисов, БЕЖ е бил на загуба от 274 млн. лв. В края на 2020 г. холдингът е на печалба от 280 млн. лв. Днес служебният енергиен министър говори основно за дълговете на тази държавна компания, като уточни, че дълговете ѝ вече достигат 2.5 млрд. лв. Теменужка говори за печалбата, която вероятно идва основно от АЕЦ „Козлодуй“ и ЕСО, които заради високите цени на тока имат големи положителни финансови потоци.

Днес Живков също го потвърди, като добави, че тъй като БЕХ вече трудно тегли заеми, за да помага на затъналите в дългове НЕК, „Булгартансгаз“ и „ТЕЦ Марица-изток 2“, тегли извънредни дивиденти от печелившите дружества, давайки ги на губещите. Теменужка Петкова не спомена нищо за размера на дълга на холдинга, натрупан по време на нейното управление.

Тя също така отказа да отговаря на журналистически въпроси, оправдавайки се, че това е изявление.

Коментари: 0