\"За \"Южен поток\" България \"бе подложена на натиск и от ЕК, и от САЩ\"

Дмитрий Медведев, премиер на Русия

Цитат на деня:

\
"За "Южен поток" България "бе подложена на натиск и от Брюксел, и от американците", заяви Дмитрий Медведев. България в този случай действа като редови член на ЕС, заяви руският премиер в интервю си за водещи руски телевизионни канали.

Руски агенции припомнят, че България така и не е издала разрешение за монтиране на тръбите по проекта, като по този начин е възпрепятствала строителството още в самото му начало.

Когато на 1 декември руският президент Владимир Путин заяви в Анкара, че "в настоящите условия Русия няма да осъществява проекта "Южен поток". той упрекна България, че не е дала разрешение за строителството на газопровода. 

Днес Дмитрий Медведев отбеляза, че руската страна е извървяла огромен път по подготовката на проекта "Южен поток". 

"Но проектът се провали, обективно той е замразен и е взето решение да се откажем от него", посочи още руският премиер. 

"По същество ни казаха, че такъв проект ("Южен поток") е ненужен, значи ние ще увеличаваме проекта "Син поток" и ще създадем хъб на територията на Турция", допълни Медведев, цитиран от ТАСС и БТА. 

"Това не е по-малко интересна идея, към която могат да се включат други европейски партньори", уточни руският премиер. 

Той заяви още, че западните санкции, наложени на Москва за ролята й в украинската криза, вредят както на руската икономика, така и на западните икономики. 

Руската икономика е загубила от санкциите няколко милиарда долара, европейската - 40 милиарда тази година и 50 милиарда в бъдеще, допълни още Медведев, цитиран от ТАСС. 

Западните санкции, наложени на Русия, се простират от замразяване на активи до забрана за достъп до чуждестранен капитал от руски компании. В отговор Москва замрази вноса на някои видове храни от ЕС. 
Цената на петрола и санкциите срещу Русия се отразяват на курса на рублата, призна Медведев. Руският премиер заяви, че спестяванията му са в рубли и той "е в една лодка" с населението. 

Той посочи още, че на Русия е й трябва доста дълго време, за да ограничи зависимостта на приходите си от енергийния износ. 

Медведев смята, че след няколко години Русия напълно ще покрива потребностите си от хранителни стоки със собствено производство и няма да са й необходими чуждестранни продукти, допълни ТАСС.
Коментари: 0