Задържаха 16-годишен съучастник на стрелеца в Мюнхен

Срещу него са повдигнати обвинения за премълчаване на планирано престъпно деяние

Задържаха 16-годишен съучастник на стрелеца в Мюнхен
Властите в Германия задържа 16-годишен афганистанец, приятел на 18-годишния стрелец от Мюнхен. Полицията смята, че задържаният е знаел за планираната атака, подготвяна година преди това. Има подозрения и за съучастие. 

Арестът е извършен в неделя вечерта, а срещу ученика са повдигнати обвинения за премълчаване на планирано престъпно деяние. Има съмнения, че задържаният приятел има роля в плана, тъй като в показанията му има противоречиви факти. Момчето само се е обадило след престрелката в петък вечер.

От полицията потвърждават, че нападателят Али Сонболи е създал фалшив профил в социалната мрежа Facebook, за да привлече повече хора в ресторанта на веригата за бързо хранене "Макдоналдс". 

Разследващите проверяват дали задържаният не е съучастник в публикуваното съобщение във Facebook, приканващо хора за среща на централната гара в Мюнхен, подобно на това за ресторанта за бързо хранене. 

Припомняме, че в петък вечерта бе извършена стрелба в търговски център в Мюнхен. Извършителят е 18-годишен германец от ирански произход. При нападението бяха убити 9 души, а други 16 бяха ранени. Сред убитите има и деца.

Коментари: 0