Заетостта в САЩ се отлепи от 17-месечното дъно

Същевременно обаче се е забавил ръстът на заплатите

Заетостта в САЩ се отлепи от 17-месечното дъно

Снимка: БТА

368 ~ 1 мин. четене

Заетостта в САЩ се отлепи от 17-месечното дъно, показват статистическите данни от страната за март, пише Reuters. Причината е, че по-добрите метеорологични условия стимулираха дейността в сектори като строителния, успокоявайки страховете за рязко забавяне на американския икономически ръст през първото тримесечие на 2019 г.

Въпреки позитивната тенденция, задълбочаващият се недостиг на работна ръка и продължаващия ефект от по-строгите условия на финансовите пазари от края на 2018 г., доведоха до ръст на заетостта в САЩ, по-бавен, отколкото в края на миналата година.

През миналия месец освен това се забавил ръстът на заплатите и повече хора са се пенсионирали, правейки статистическия доклад до голяма степен подкрепящ решението на Федералния резерв от миналия месец да спре тригодишната си стратегия за затягане на паричната политика. Американската централна банка понижи прогнозите си за повишаване на лихвените проценти през тази година, след като ги повиши на четири пъти през 2018 г.

Заетите в американския частен сектор през март са се увеличили със 196 хил. работни места. Освен това са преразгледани данните за февруари, които вече показват 33 хил. повече наети в частния сектор, отколкото по-рано съобщените 20 хил. През февруари ръстът на работните места беше най-ниският от септември 2017 г. насам.

Американската икономика превключи на по-ниска предавка, тъй като ефектът от решението на администрацията на Доналд Тръмп да предложи данъчни облекчения от 1.5 трлн. долара, както и увеличаване на държавните разходи, отминава. Търговската война между Вашингтон и Пекин, забавянето на световната икономика като цяло, също оказват своето негативно влияние върху американската икономика.

Коментари: 0