Северна Македония има дата за парламентарните избори

Северна Македония има дата за парламентарните избори
Участниците в среща на партийните лидери в Северна Македония са се договорили предсрочните избори в страната да са на 12 април догодина. Това съобщи премиерът Зоран Заев след среща с тях при президента, предаде агенция МИА. Решението да се гласува извънредно бе предизвестено. То следва Европейския съвет тази седмица, на който Скопие и Тирана не получиха дата за начало на преговори. Основен проблем бе съпротивата на френския президент Еманюел Макрон.

В обръщение във "Фейсбук" часове преди срещата Заев каза, че промените не идват от едно правителство или 20 души, а от "всички два милиона граждани" и на страната ѝ предстои много работа. Вчера той обясни, че би трябвало гражданите да решат "дали да ходим по истинския път на европейски ценности напред, или по мрачния път да разделения и конфликт и изолацията, която води назад, на пътя на приятелството със съседите или на конфронтация."

Единственото несигурно в решението бе датата на изборите. Заев обяви, че е предложил 22 или 29 декември, но опозицията е отхвърлила идеята с искането преди това да има 100 дни служебно правителство. Според лидера на опозицията Християн Мицкоски такъв кабинет ще встъпи в длъжност от началото на януари. В това правителство ВМРО-ДПМНЕ ще има контрол върху няколко министерства, но премиерът вероятно ще е предложен от досегашните управляващи.

Вотът, потвърди Заев, ще отложи и преброяването, което трябваше да се случи през първата половина на 2020 г. - близо 18 години след последното.
Коментари: 0