Захариева: Гърция и Македония имат подкрепата на ЕС за името

Информирана съм, че ще присъстват доста високи гости от Брюксел, каза външният министър

Захариева: Гърция и Македония имат подкрепата на ЕС за името
Премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев имат пълната подкрепа на Европейския съюз за подписването на договора, с който ще бъде решен дългогодишния спор за името на бившата югославска република. Това каза външният министър Екатерина Захариева преди утрешното полагане на подписите под историческото споразумение между двете балкански страни.

Първият ни дипломат направи паралел с договора за добросъседство със София, който в началото също е бил приет остро в Скопие, но сега има 70% обществена подкрепа.

„Информирана съм, че ще присъстват доста високи гости от Брюксел. Имат наистина пълната подкрепа и двете държави за смелостта от целия ЕС. Това много пъти е подчертавано и на срещите с външните министри, които сме провеждали. Това, което се случва на Балканите, първо с подписването на договора, със смелостта, която проявиха и храбростта, която проявиха двамата премиери, знаете колко негативно също беше настроението и тук особено. Подкрепата за този договор е 70%. Както каза премиерът Заев, хората разбраха, че нищо не загубиха, а само печелят. Така че имат пълната подкрепа на целия ЕС за решаване на този въпрос", каза Захариева, която продължава неофициалната си визита в Македония.
Вицепремиерът ще проведе работна среща днес в Скопие с македонския си колега Никола Димитров. Сред дискутираните теми ще бъде и утрешното подписване на договора между Скопие и Атина за нивото име Република Северна Македония.

В понеделник Димитров пристига в София за участие в срещата на представителите на комисиите по европейски въпроси на страните от ЕС.

...

Коментари: 0