„Западът ще се ръководи от различни правила“

Хайко Маас, външен министър на Германия

„Западът ще се ръководи от различни правила“

Снимка: БТА

„Аз не бих казал, че Западът вече не съществува, а по-скоро, че той ще се ръководи от различни правила“.
Това каза германският външен министър Хайко Маас в интервю, публикувано днес в италианския вестник „Кориере дела сера“.

„Няма смисъл западните съюзници на САЩ да се опитват да разберат президента Доналд Тръмп“. Така той отговори на въпрос относно шокиращия начин, по който Тръмп се отказа от подписа си под общата декларация след срещата на лидерите на Г-7 в Канада.

„Честно казано, не съм сигурен дали трябва изобщо да си правим труда да разбираме какво Тръмп или някой друг прави. Важното е да направим правилните изводи“, каза Маас. „Това се отнася не само за Европа, но и за целия Запад, включително и за Атлантическия алианс (НАТО). Аз не бих казал, че Западът вече не съществува, а по-скоро, че той ще се ръководи от различни правила“, посочи германският топдипломат.
Според него някои неща, които досега не са били поставяни под въпрос, като това, че САЩ ще гарантират цялостната сигурност в Европа, „вече просто не важат“.

Маас даде интервюто си преди срещата в понеделник в Берлин между германския канцлер Ангела Меркел и новия италиански премиер Джузепе Конти, оглавил правителството на популистката коалиция.

Външният министър каза, че симпатизира на Италия, когато тя се оплаква от недостатъчна помощ от главните играчи в ЕС относно мигрантската вълна и добави, че Германия трябва повече да се вслушва в партньорите си.
Коментари: 0