Захариева: От много години България и Румъния са готови за Шенген

Необяснимо е защо някои държави продължават да са против членството на страната в Шенген

Захариева: От много години България и Румъния са готови за Шенген

Снимка: Economic.bg

988 ~ 2 мин. четене
От много години България и Румъния са готови за членство в Шенген. В доклад от 2011 г. стана ясно, че сме покрили критериите за членство. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева в студиото на БНТ. Тя допълни, че бежанската криза е направила някои държави скептични към членството ни, но ние сме успели в нетрадиционна обстановка да опазим външните граници. „Необяснимо е защо някои държави продължават да бъдат против членството на страната в Шенген“, допълни тя.

Екатерина Захариева предложи да се проведе дебат, заедно с Румъния, на който да бъдат изяснени мотивите, с които държавите са против членството на двете страни в Шенген. Според нея критериите са изпълнени много отдавна. Тя добави, че свободното пътуване на гражданите между страните ще доведе до приходи в икономиката и създаване на бизнес партньорства.

„Само след подписване на споразумението с Македония през месец август, имаме 11% ръст на търговията между двете страни“, обясни министърът на външните работи.

Захариева заяви, че за месец и половина България успешно влиза в ролята на председател на Съвета на ЕС и то не само като територия, на която се провеждат срещи от високо равнище. За страните от Западните Балкани тя коментира, че всяка една от кандидатките трябва да се съобрази с определени условия, за да може да влезе в Европейския съюз.

„Когато говорим за Европейска перспектива едно от важните неща е подготвянето на икономиките на страните от Западни Балкани. Подобряването на инфраструктурите означава инвестиции, но и носи инвестиции“, обясни Захариева. Тя допълни, че освен подготвянето на икономиките на страните, трябва да се повиши и конкурентноспособността.

По въпроса с диалога между Белград и Прищина външният министър смята, че мотивация е точно Европейската перспектива. „Факт е, че Косово не е призната от 5 държави в ЕС. Факт е, че диалог между Прищина и Белград е едно от условията за бъдещо членство на Сърбия в Съюза. Европа иска чрез това да внесе стабилност в страните от Западните Балкани“, коментира Екатерина Захариева. По нейни думи има напредък в диалога между двете страни.
Подкрепи Economic.bg