Заработи първият реактор на плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“

„Енергийното стартиране е победа за целия „Росатом“, каза зам.-главният директор на „Концерн Росенергоатом“ Павел Ипатов

Заработи първият реактор на плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“

На единствената в света плаваща атомна централа „Академик Ломоносов“ започнаха тестовете на първия от двата реактора като бе въведена енергийна мощност от 10%.

Въвеждането се извършва на етапи, като първият е на ниво до 10% от номиналната мощност, а заключителният – на 110%. На всеки етап се овладяват режимите на работа на оборудването, автоматичните регулатори, системите на безопасност и другите устройства и системи.

Предвижда се поетапното натоварване и на двете реакторни инсталации на плаващия атомен енергоблок до номинална мощност, за да бъдат потвърдени заложените характеристики и възможността за експлоатация за целия срок на работа.

„Енергийното стартиране е победа за целия „Росатом“. Това е изключително важен етап, който се осъществява в рамките на комплексните тестове и всъщност е функционална проверка на цялото оборудване“, отбеляза заместник генералният директор и директор на специалните проекти и инициативи на „Концерн Росенергоатом“ Павел Ипатов.

Преди енергийното стартиране на реактора бяха подготвени условията за надеждна и безопасна експлоатация на целия комплекс. Беше подбран и обучен оперативния и ремонтния персонал, разработени -  експлоатационните инструкции и оперативните схеми, техническата документация за отчетността, бяха подготвени резерви от гориво, материали, резервни части. Въведени бяха в действие системите за диспечерско и технологическо управление, за противопожарна сигнализация и пожарогасене, за радиационен контрол, управление и защита, за вентилация и устройствата за преработване и съхраняване на радиоактивни отпадъци.

Основният етап на дейностите по стартиране на атомната енергийна инсталация на плаващия енергоблок - комплексните тестове, започнаха на 25 ноември  и ще продължат до есента на 2019 г. Тогава „Академик Ломоносов“ ще бъде изтеглен на буксир до пристанището на град Певек, Чукотка, където ще замени мощностите на Билибинската АЕЦ и на Чаунската ТЕЦ.

Плаващият атомен енергоблок „Академик Ломоносов“ е част от Проект 20870 и е главният от серията мобилни енергоблокове с малка мощност. Той е предназначен за Крайния север и Далечния изток и основната му цел е да осигури енергия за отдалечени промишлени предприятия, пристанищни градове и газови и нефтени платформи в открито море.

„Академик Ломоносов“ има две реакторни инсталации КЛТ-40С, които могат да произвеждат до 70 мегавата ток и до 50 гигакалории на час топлинна енергия в номинален работен режим. Това е достатъчно за снабдяването с електричеството на град с население от 100 000 души.

„Академик Ломоносов“ се изгражда на площадката на „Атомфлот“ (част от „Росатом“) от специалистите на Балтийски завод.

Коментари: 0