Защо хората вече не купуват iPhone-и както преди

Причината е съвсем проста и логична, според анализаторите

Защо хората вече не купуват iPhone-и както преди
Акциите на Apple изгубиха значителна част от стойността си в последните седмици и компанията дори загуби короната на най-скъпата в света, като капитализацията й падна далеч под 1 трилион долара, която достигна преди няколко месеца. И нарастващ списък от анализатори на Уолстрийт обясняват, че причина за това е забавянето в продажбите на iPhone.

Но причината за забавянето може да е по-проста и логична от тази, която виждат инвеститорите, според някои анализатори.

Собствениците на iPhone държат своите (стари) модели за по-дълги периоди, тъй като качеството на телефоните се подобрява, докато средната продажна цена (на новите) се повишава, което води до забавяне на цикъла на смяна на продукта, казва Анджело Зино, старши анализатор в CFRA.

Apple "продължава да се опитва да прокара тези устройства с по-висока цена и смятаме, че това продължава да причинява забавяне на цикъла на замяна", коментира още Зино.

Той прогнозира пред Business Insider, че текущият цикъл на iPhone ще се понижи за пръв път от 2007 г. насам. Тази година, на фона на световната финансова криза и поради високия сравним брой, приходите падат с 12%, а продадените единици се понижават с 8%.

Apple съобщи в своя тримесечен отчет за приходите миналия месец, че вече няма да разкрива броя на продадените единици продукти, включително iPhone, което доведе и до спада на акциите от ноември насам.

И други анализатори са на подобно мнение. "Продължава да се удължава периодът на собственост на iPhone: потребителите не ъпгрейдват моделите толкова често, колкото преди, може би поради комбинация от високите цени на дребно, но също така и поради факта, че значителното увеличаване на технологичните подобрения означава, че потребителите по-скоро биха искали да чакат следваща вълна от ъпгрейди ", смята анализаторският екип на HSBC, воден от Ерван Рамбур.
Коментари: 0