Защо лукът ни разплаква?

Постоянно се правят изследвания на различните сортове лук

Защо лукът ни разплаква?

Снимка: Pixabay

Печен, пържен, карамелизиран, суров, лукът винаги ще осигури допълнителен аромат на всяко ястие. Но защо тази, така неизменна от кулинарията съставка, ни кара да плачем?

Този въпрос, защо лукът ви кара да плачете, е толкова важен, че се правят постоянни изследвания на различните сортове. Определянето на точното нестабилно химично вещество, което е отговорно за превръщането на разкъсващите се канали във водни пързалки, е дълъг процес, като най-новото развитие идва едва преди 17 години. Първоначално се смяташе, че виновникът е алининаза, ензим, който също се намира в чесъна. Но всеки, който е нарязал чесън, ще ти каже две неща за ароматните луковици: Първо, че те защитават от вампири; и второ, те не ви карат да плачете. 

Теорията за сълзи от лука е ограничена до два химикалa: син-пропанетил-S-оксид, дразнител, който стимулира слъзните жлези на очите, които освобождават сълзи; и синтеза на сълзотворен фактор. Последният виновник е малко известен ензим, който е открит благодарение на няколко японски проучвания през 2002 г. От друга страна, тези мистерии за човешкото тяло все още не са разрешени.

Дразнители се освобождават в по-голям обем, ако решите да използвате тъп нож, защото използването на тъп нож е като хакване на клетъчната стена на лука с бейзболна бухалка, причинявайки прекомерни щети и освобождавайки допълнителни химикали. Острият нож осигурява хирургическа прецизност, по-малко увреждане на клетъчната стена и на свой ред освобождава по-малко химикали.

Коментари: 0