Защо полетите стават все по-дълги

Срамната тайна, която авиокомпаниите не искат да знаем

Защо полетите стават все по-дълги

Снимка: Pixabay

34674 ~ 2 мин. четене
През 60-те години полетът от Ню Йорк до Лос Анджелис е бил пет часа, а от Ню Йорк до Вашингтон - само 45 минути. Днес същите тези полети отнемат съответно над шест часа и 75 минути, въпреки че летищата не са се преместили по-далеч едно от друга.

Това се нарича „пълзене по графика“, или "уплътнение". И е тайна, за която авиокомпаниите не искат да знаете, особено като се имат предвид ефектите за околната среда.

"Уплътнението" е допълнителното време, което авиокомпаниите си позволяват, за да летят от точка А до точка Б. Тъй като полетите постоянно закъсняват, авиокомпаниите предпочитат да обявяват по-дълго време за полет, отколкото да подобрят работата си и да намалят закъсненията.

Тази практика може да изглежда безвредна за пътника - в края на краищата, това, което може да означава, е, че макар и да закъснеете, вие сте приятно изненадани да пристигнете навреме до вашата дестинация.

Въпреки това, тази глобална тенденция създава множество проблеми: не само пътуването ви отнема повече време, но създаването на илюзията за точност означава, че няма натиск върху авиокомпаниите да станат по-ефективни, което означава, че натоварванията и въглеродните емисии ще продължат да нарастват.

„Средно повече от 30% от всички полети пристигат с повече от 15 минути закъснение всеки ден, въпреки "уплътнението“, казва капитан Майкъл Баяда, президент на авиационната консултантска група ATH Group. Цифрата е била 40%, но "уплътняването" - не подобряването на дейността - е повишило скоростта на пристиганията навреме. "Чрез "уплътнение", авиокомпаниите "прецакват" системата, за да ви заблудят", казва той пред Би Би Си.

И допълва, че ако авиокомпаниите се справят с тези проблеми, клиентите ще имат пряка полза. "Уплътняването" води до по-високи разходи за гориво, шум и CO2, което означава, че ако ефективността на авиокомпанията се повиши, разходите намаляват, благоприятствайки както околната среда, така и цените".

Но тъй като авиокомпаниите продължават да се опитват да "изиграят" системата, времето на полетите вероятно ще продължи да се увеличава, тъй като самият брой на полетите ще се увеличава.

"Тактиките на "уплътняване" са станали обичайна практика за авиокомпаниите", казва Палома Салмерон, говорител на сайта AirHelp за правата на пътниците. Тя твърди, че тази тактика не само позволява на авиокомпаниите да твърдят, че са подобрили времето за полети, но също така улеснява отклоняването на „магическия тричасов лимит“ върху закъсненията - прага, който позволява на пътниците да подават искове за обезщетение, поне съгласно правото на Европейския съюз.
Коментари: 0