Заводските цени са скочили с 2.6% към юни

Най-голямо е повишението при производството и разпределението на енергия

Заводските цени са скочили с 2.6% към юни

Снимка: Pixabay

316 ~ 1 мин. четене
Средните цени на производителите, пласиращи продукцията си на вътрешния пазар, нарастват с 2.6% през юни 2019 г. в сравнение със същия месец на миналата година, показват данните на НСИ. Оскъпяване е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (7.3%) и в преработващата промишленост (0.8%), а в добивната промишленост е отчетено намаление с 9.4%.

През юни 2019 г. най-значителен ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при ремонта и инсталирането на машини и оборудване (5%) и при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение (3.8%). Най-съществено намаление е регистрирано при производството на основни метали (5.5%).

По отношение на продажбите извън граница, производствените цени също се повишават – средно с 1.5% на годишна база.

В преработващата промишленост цените намаляват с 2%. Най-голям спад на цените се наблюдава при производството на основни метали (7.6%) и при производството на химични продукти (1.4%). По-съществено повишение е отчетено при производството на изделия от каучук и пластмаси (3.9%) и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм (3.8%).
Подкрепи Economic.bg