Здравният министър се поправи: Маски на открито - само на някои места

Костадин Ангелов подписа заповедта, с която се задължават хората да носят предпазни средства на определени места на открито

Здравният министър се поправи: Маски на открито - само на някои места

След днешното „разпореждане“ от страна на министър-председателя Бойко Борисов в заповедта за маските на открито да не се включват бягащите в парка, каращите колело и т.н., здравният министър се е съобразил. Вчера проф. Костадин Ангелов заяви, че от утре маските на открито ще станат задължителни за всички, но от подписаната днес заповед се вижда, че става въпрос само за "обществените места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1.5 м".

Изрично е посочено и искането на премиера относно разходките, спортуването и т.н., за които няма да се изискват маски.

Изключение от задължението да се носят предпазни средства, покриващи носа и устата, има за:

  • клиентите в местата за хранене и в питейните заведения;
  • спортуващите на открито и закрито за времето на физическата дейност;
  • участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1.5 м от останалите участници;
  • участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1.5 м. от останалите участници.

В заповедта е уточнено, че обществени места са тези, достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване.

Тоест маските стават задължителни за спирките на градския транспорт, например, или пред различни институции, пред които често се струпват много хора.

Съгласно същата заповед лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

Коментари: 0