Новото ръководство на „Пирогов” уволни Асен Балтов

Новото ръководство на „Пирогов” уволни Асен Балтов

Снимка: Красимир Свраков

5022 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

След като здравният министър Стойчо Кацаров уволни на 14 юли проф. Асен Балтов като директор УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, днес новото ръководство е отстранил медика и като редови лекар. Първо за уволнението си съобщи самият Балтов във Facebook, след което той потвърди новината пред няколко медии.

От здравно министерство коментираха, че Кацаров няма отношение към отстраняването на Балтов като лекар и това е чисто вътрешноболнична политика.

„Във връзка с разпространената в медиите информация за това, че бившият директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов е бил уволнен, заявяваме, че в Министерството на здравеопазването не е постъпвала такава информация. Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала. Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси. Поради големия обществен интерес, министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански", се казва в съобщението на министерството. 

„Уволнен! След 21 години работа в Пирогов”, написа проф. Балтов.

Асен Балтов беше освободен от поста директор на „Пирогов“ през юли заради нарушения, установени при проверка на НЗОК в спешната болница по инициатива на здравния министър Стойчо Кацаров.

„Упpaвитeлят нa Haциoнaлнaтa здpaвнoocигypитeлнa ĸaca пpeдocтaви нa миниcтъpa нa здpaвeoпaзвaнeтo peзyлтaтитe oт извъpшeнaтa пpoвepĸa нa УMБAЛCM „H. И. Πиpoгoв“ EAД. C няĸoлĸo пpoтoĸoлa зa нeocнoвaтeлнo пoлyчeни cyми ca ycтaнoвeни нapyшeния в paзмep нa oбщo нaд 1 млн. лв. Toвa пpeдcтaвлявa тeжĸo нapyшeниe пo cмиcълa нa чл. 24 oт Зaĸoнa зa пyбличнитe пpeдпpиятия, пopaди ĸoeтo дoгoвopът зa yпpaвлeниe нa изпълнитeлния диpeĸтop нa лeчeбнoтo зaвeдeниe ce пpeĸpaтявa”, ce пocoчвaше в cъoбщeниeто oт MЗ.

След изнесената информация от НЗОК и обвиненията, че под ръководството на Балтов са настанявани фиктивно хора за лечение, за да се точи касата, Балтов сам стана пациент на „Пирогов“. Той беше приет в интензивното отделение на Клиниката по кардиология в лечебното заведение, след като получи хипертонична криза.

На фона на влошеното му здравословно състояние колегите му от „Пирогов“ се застъпиха за него и излязоха на протест с искане: „Върнете Балтов на поста!“. Протестите продължиха само няколко дни и не се стигна до ескалация на напрежение.

Днес е бил първият ден на Балтов обратно на работа в болницата, поради което днес му е връчена заповедта за уволнение.

Подкрепи Economic.bg